"Na Češko grem povsem neobremenjena. To sezono smo odlično tempirali formo, imamo za seboj super rezultate, zato grem v Liberec predvsem uživat v teku. Eden mojih velikih skritih ciljev pred sezono je bil ta, da preverimo, če znamo, če smo sposobni skrbno načrtovati pripravljenost še pred olimpijskimi igrami 2010 v Vancouvru. To nam je odlično uspelo, zato sem zelo zadovoljna," je pred odhodom na Češko povedala Majdičeva in dodala: "Če kolajna bo, bom zelo zadovoljna, če pa je ne bo, pa tudi ne bom preveč žalostna. Kolajna z olimpijskih iger mi še manjka v zbirki, s SP jo že imam. Na vsaki dirki je osem do deset tekačic, ki lahko posežejo po kolajnah."

"S trenerjem si nisva za glavni cilj zadala SP, ampak sva se bolj osredotočila na svetovni pokal, kjer si želim, da bi v skupni razvrstitvi sezono končala med najboljšo trojico - to bi mi res ogromno pomenilo," je še povedala 29-letna tekačica, ki je ta čas na odličnem drugem mestu v svetovnem pokalu in zgolj za 26 točk zaostaja za vodilno Finko Aino-Kaisa Saarinen. "Očitno je ključ za fantastično sezono, ki jo imam do zdaj za seboj (pet zmag, devet uvrstitev na stopničke in še nekaj uvrstitev v top 10), prav sproščenost, zato ne želim ne videti ne slišati ničesar o kakšnih pritiskih javnosti," je dodala Majdičeva, ki bo na letošnjem SP nastopila v štirih posamičnih disciplinah: 10 km klasično, sprint prosto, dvojno zasledovanje ter 30 km prosto za višnjo na smetani, kot pravi slovenska šampionka.

Trener reprezentance v smučarskem teku Ivan Hudač je prav tako poudaril, da bodo SP jemali enako kot kakršnokoli drugo tekmo: "SP bo tekma kot vsaka druga, le imenuje se drugače. Mislim, da smo to sezono naredili dovolj, da lahko v Liberecu nastopimo sproščeno in brez pritiska, da moramo loviti rezultat. Če nam bo uspelo, se bomo zelo veselili, če ne, bomo mirno nadaljevali sezono."

Z nekaj izvrstnimi rezultati je nase opozorila tudi Vesna Fabjan, ki pa se v Italiji na minulih tekmah ni najbolje počutila: "Kljub slabšemu počutju v zadnjih dneh, nagaja mi zdravje, se tekme bližajo, zato upam, da bo tudi počutje čim prej boljše. Z rezultati nisem obremenjena, potrudila se bom po najboljših močeh in upam tudi na kanček športne sreče. Zaradi počutja še ne vemo, ali bom sploh nastopila na četrtkovi tekmi na 10 km; če zdravje ne bo optimalno, ne bomo tvegali. A upam, da mi bolezen ni pobrala preveč moči." Ob Majdičevi in Fabjanovi bosta na SP nastopili še Katja Višnar in Barbara Jezeršek.

V ekipi smučarskih skakalcev se bodo predstavili Robert Kranjec, Jernej Damjan, Mitja Mežnar, Primož Peterka in Robert Hrgota, ki si je mesto v reprezentanci izboril s konstantnim skakanjem na letalnici v Oberstdorfu, ženska ekipa bo osiromašena za najboljšo skakalko to zimo Majo Vtič, ki je poškodovana, a tudi preostala dekleta Eva Logar, Manja Pograjc, Špela Rogelj in Barbara Klinec so na tekmah najvišje ravni že posegala med deseterico. To je po besedah trenerja ženske ekipe - smučarske skakalke se bodo prvič v zgodovini merile na SP - Primoža Rychlyja tudi glavni cilj izbrane vrste.

Glavni trener moške ekipe Matjaž Zupan bo četverico za tekmo določil po opravljenih treningih na prizorišču. "Nihče nima mesta v ekipi 'zabetoniranega'. O tekmovalcih bo odločala trenutna forma, trenutno skakanje in upam, da bomo sestavili najboljšo ekipo," je poudaril Zupan. Glavni cilj skakalcev ekipno ostaja visoko šesto mesto, na posamičnih tekmah pa si želijo prebiti do desetega mesta.

"Resda sem konec tedna zadnjo tekmo v Oberstdorfu malo bolje odskakal, a ves čas delam iste napake; na letalnici imam le to srečo, da znam v zraku popravljati napake, česar si na manjših napravah ne morem privoščiti. Sam upam, da se mi bo vsaj malo odprlo. Tako zelo sem razočaran nad sezono, da bom vesel že nad uvrstitvijo v finale; po novem letu nisem niti enkrat prišel med trideseterico z izjemo poletov," je povedal eden od najizkušenejših slovenskih skakalcev Kranjec, Damjan pa je povedal: "Petra je danes novinarsko konferenco začela z 'mojimi' besedami: da gre na Češko zgolj uživati. Tudi sam bi rad spet znal uživati na tekmah, a mi nikakor ne gre. Žene me močna želja, dobro sem pripravljen, na treningih znam uživati, ko pa pride tekma, se mi nič ne izide. Res sem že povsem obupan, saj ne vem več, kaj naj sploh še poizkusim."

Na Češko bodo odpotovali tudi nordijski kombinatorci Mitja Oranič, Gašper Berlot in Marjan Jelenko, ki se jim bo ob dobri formi pridružil tudi Matic Plaznik za ekipno tekmo, a o tem se bodo v strokovnem vodstvu odločili tik pred zdajci. Predvsem Oranič je v zadnjem času nanizal nekaj dobrih rezultatov v svetovnem pokalu in je nedvomno v vzponu, a ima na velikankah premalo treninga, tako da gre od njega več pričakovati na srednji skakalnici.

Prvenstvo se bo s slovesnim odprtjem začelo v sredo, v četrtek pa bodo na 10-kilometrski tekmi klasično nastopile smučarske tekačice, nordijski kombinatorci pa se bodo merili na tekmi s skupinskim startom.