Za koliko bo slovenski proračun zaradi višjih trošarin bogatejši na letni ravni, nam resorno ministrstvo za finance, ki je predlagalo dvig trošarin, do zaključka redakcije včeraj ni odgovorilo. Samo v skupini Pivovarna Laško pa ocenjujejo, da bodo iz naslova trošarin državi vsako leto plačali 17 milijonov evrov več. "Državi že zdaj plačujemo 51 milijonov evrov trošarin na leto, ob predlaganem zvišanju pa bi ta znesek narastel do 68 milijonov evrov," so za Dnevnik pojasnili v Laškem.

Čeprav so se trošarine nazadnje spreminjale leta 2002, so načrti o dvigu trošarin razburili precejšnji del zainteresirane javnosti. Petra Matjašič Nader, direktorica prodaje v družbi Dana, ki med drugim proizvaja žgane pijače, pravi, da se bo skupaj trošarinami povišala tudi davčna osnova. "Trošarina se namreč prišteje k prodajni ceni, to dvoje pa je osnova za izračun davka na dodano vrednost. Ker bo davčna osnova po dvigu trošarine višja, bo treba od posameznega izdelka plačati tudi višji davek na dodano vrednost," pojasnjuje Matjašič-Naderjeva. Po njenih ocenah bo prodaja žganih pijač padla že zaradi recesije. "Zaradi višjih trošarin je mogoče, da bodo številni posamezniki začeli sami predelovati žganje. Hkrati to tudi pomeni, da bo marsikdo kupoval žganje na sivem trgu," dodaja Matjašič-Naderjeva.

V Mercatorju so nam na vprašanje, za koliko se bo podražila pločevinka piva na maloprodajnih policah, odgovorili: "Cene izdelkov, za katere trošarine določa država, bomo povišali le za razliko do višje trošarine in davek na dodano vrednost, saj trošarino plačuje kupec državi," so pojasnili v največji domači trgovski družbi.

Zaradi napovedanega dviga trošarin so zaskrbljeni tudi v sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije (OZS). "Zaradi višjih cen piva in žganih pijač ne bomo več konkurenčni, kar bo imelo negativen vpliv na turizem. V mojem gostinskem lokalu so se zaradi recesije prihodki v januarju v primerjavi z enakim obdobjem lani znižali za 30 odstotkov," razlaga podpredsednik sekcije za turizem in gostinstvo Drago Delalut. Po njegovem "so dvigi trošarin preživeti, zato bi morala država dodatne vire proračunskih prihodkov poiskati kje drugje, na primer pri omejevanju dela na črno".