Pod peticijo "Ohranimo Šentjakobsko!...več kot gledališče" jim je doslej uspelo zbrati več kot 3500 podpisov, je na novinarski konferenci pred predajo peticije povedal direktor gledališča Srečko Kermavner. Kot je dejal, se ne bodo pustili izseliti, s peticijo pa pozivajo župana in njegove svetovalce, naj se vendarle pripravi resna in strokovna analiza, ocena ali študija, ki bo pokazala, ali je možno sobivanje treh gledališč na isti lokaciji.

Kot je še pojasnil, se v javne razprave o strategiji razvoja kulture v MOL 2008-2011 niso predhodno vključevali zato, ker so bili trije stavki, ki govorijo o izselitvi Šentjakobskega gledališča, vrinjeni v besedilo tik pred glasovanjem v mestnem svetu.

Da niso imeli možnosti za argumentiran dialog je poudarila tudi predsednica nadzornega odbora Šentjakobskega gledališča Silvija Jovanović. Kot je dejala, je bilo Šentjakobsko gledališče v Mestnem domu že pred Lutkovnim gledališčem Ljubljana, sedaj pa naj bi svoj prostor odstopili Gledališču za otroke in mlade. Sicer pa, tako Jovanovićeva, tudi v Šentjakobu igrajo za mlade, nenazadnje vsako leto pripravijo predstavo po maturitetnem čtivu.

Kot je še povedala, so sicer na sedanji lokaciji zadovoljni in jim 500 kvadratnih metrov v Kulturnem domu Španski borci, ki si jih sploh ne želijo, ne more nadomestiti tradicije. "Če se bo Šentjakobsko gledališče izselilo iz Mestnega doma, ga več ne bo, v kulturnem domu Španski borci bo šlo za popolnoma novo zgodbo," je prepričana Jovanovićeva, ki rešitev vidijo v sobivanju vseh treh gledališč pod eno streho.

Predsednik društva Šentjakobsko gledališče Kajetan Bajt pa je menil, da je predvsem nepoznavanje gledališča razlog temu, da se Šentjakobsko gledališče sili v prostor, ki je sicer bolj podoben športni dvorani. Da infrastruktura v kulturnem domu Španski borci ni najbolj gledališka, se je strinjal tudi Kermavner. Direktor Šentjakobskega gledališča sicer meni, da bi "gledališče na novi lokaciji res lahko počelo marsikaj", obenem pa, kot opozarja, ni pravega zaupanja, da bo mestna občina gledališču res pomagala s finančnimi sredstvi, poleg tega je v zraku vprašanje občinstva, kako bi se odzvalo na novo lokacijo, saj tudi okolje tam ni tipično gledališko.

Vendar pa, kot kaže, tudi podpisi, ki sta jih županu izročila Kermauner in Bajt, niso prepričali Zorana Jankoviča, ki, kot je dejal ob sprejemu peticije, "ne vidi nobenega argumenta, razen podpisov in čustev", da bi spreminjali sprejeto strategijo razvoja kulture v MOL 2008-2011. Kulturni dom Španski borci je po njegovem prepričanju zelo dobra ponudba za Šentjakobsko gledališče, saj nameravajo, kot je dejal, še letos pred njim urediti tudi parkirišče.

"Vaša zahteva pomeni ponovno razpravo in če začnemo spreminjat sprejeto strategijo razvoja kulture v MOL, potem mora nekdo, ali sam ali mestni svet, nehati opravljati svojo funkcijo," je predstavnikoma Šentjakobskega gledališča dejal župan. Načelnik oddelka za kulturo mestne občine Ljubljana Uroš Grilc pa je poudaril, da so si od trenutka, ko je postala strategija razvoja kulture javna, izmenjali že vse argumente, prav argument navezanosti na lokacijo pa jih je prepričal, da je MOL Šentjakobskemu gledališču dala "konkretno in pošteno ponudbo", koraka nazaj pa MOL, tako Grilc, ne more storiti.

Kot je še pojasnil, so bili pogoji, ki jih je mestni občini Ljubljana predlagalo gledališče v primeru selitve v kulturni dom Španski borci, sprejemljivi, nekoliko nenavadni sta bili le zahtevi, da se kapaciteta dvorane zmanjša za 50 sedežev in da s poruši balkon v dvorani.

Šentjakobsko gledališče ima sedaj še do konca meseca čas, da sprejme ponujene prostore v Kulturnem domu Španski borci. V kolikor se za to ne bo odločilo, bo ljubljanska mestna občina za te prostore objavila javni razpis, na katerem bo izbran najboljši ponudnik. "Potem ne bo več poti nazaj, odločitev je dokončna," je poudaril Janković.