Predsednik Šentjakobskega gledališča Ljubljana je v pismu poudaril, da gre za "resno vprašanje našega odnosa do tradicije, vrednot in poslanstva vrhunskega ljubiteljskega gledališkega ustvarjanja".

Kermavner je spomnil, da je ministrstvo za kulturo gledališču podelilo status društva, ki deluje v javnem interesu, "torej tudi na ravni države, ne le mesta". Vprašanje nadaljnjega obstoja in delovanja gledališča "ni in ne more biti le stvar aktualne kulturne politike na lokalni ravni, pač pa vsesplošnega nacionalnega interesa, kar je s svojo nedavno izjavo jasno izrazil tudi Nacionalni svet za kulturo", je še zapisal Kermavner.

Po mnenju predstavnikov gledališča so bile odločitve v Strategiji razvoja kulture v MOL 2009-2011 prenagljene in brez kakršnegakoli tehtnega strokovnega razmisleka o njihovih posledicah, še piše v pismu, naslovljenem na ministrico za kulturo.

Z aktivnostmi in peticijo, s katerimi pozivajo ljubljansko mestno oblast k ponovni proučitvi smiselnosti izselitve gledališča na drugo lokacijo, so v Šentjakobskem gledališču zbrali že več kot 3000 podpisov. Podpise podpore še sprejemajo, so še sporočili iz gledališča.