Letos najhitrejši je bil sicer Nemec Johannes Neumann s 27,91. Toda Tahirovič se pri tem izidu ne bo ustavil, saj napoveduje naskok na svetovni rekord Ukrajinca Olega Lisogorja (27,18). "Izid je zelo dober in lepa vspodbuda za naprej. Če bi bilo vse optimalno, bi bil še hitrejši. Tako pa sem bil bolan že prejšnji teden na državnem prvenstvu v Celju in tudi ta teden sem dva dni preležal v postelji. Za nameček je bila organizacija mitinga na začetku zelo slaba, pozneje so jo sicer izboljšali in zato sem ostal na 50 prsno brez prave priprave na start," je dejal Emil Tahirovič. Njegov uspeh je dopolnil tudi drugouvrščeni Matjaž Markič, evropski prvak na 50 prsno v 25-metrskem bazenu, ki je z 28,10 osvojil drugo mesto, obenem pa zabeležil tretji letošnji dosežek na svetu.

Zelo dober izid za to obdobje je na prvi tekmi v 50-metrskem bazenu dosegel tudi Radovljičan Luka Turk s 3:56,01 na 400 prosto, med ženskami pa je na enaki razdalji zmagala njegova klubska sotekmovalka iz Žita Gorenjke Radovljice Nina Cesar, ki je s 4:19,06 poskrbela tudi za najboljši ženski izid prvega dne.

V konkurenci več kot 450 tekmovalcev velja izpostaviti še dosežek Radovljičanke Anje Klinar, ki je prejšnji teden postala nova slovenska rekorderka na 100 prsno v 25-metrskem bazenu. V Kranju je z 1:11,12 dosegla tudi zmago in nov osebni rekord v velikem bazenu in se približala slovenskemu rekordu svoje nekdanje klubske soplavalke Nataše Kejžar (1:10,44) z olimpijskih iger leta 2000 v Sydneyju.