Prvi poraz na turnirju v Hannovru z Avstrijo za Slovenijo še ni bil usoden, povsem drugače pa je po polomu z Japonci. Slovenci so si pravzaprav sami zaprli vrata na OI, čeprav imajo še nekaj možnosti, ki pa so zelo teoretične. Že zmaga po rednem delu katerekoli ekipe na naslednjem dvoboju med Nemčijo in Avstrijo bi Slovenijo dokončno izključila iz igre za Vancouver.

Začetek tekme ob za hokej nenavadni uri, točno opoldne, podobno kot na dvoboju s severnimi sosedi ni bil slab. Prebudil se je drugi napad Ivo Jan-Tomaž Razingar-Edo Terglav. Že po 59 sekundah je za prvi plošček za hrbtom Masuhita Harune poskrbel Razingar. Premoč so Slovenci nadaljevali, najprej sicer spet niso izkoristili "power-playa", a je za olajšanje poskrbel Jan. Po natančni podaji Razingarja je z desne strani močno ustrelil pod prečko in japonski vratar je bil nemočen. V 14. minuti je bil na klopi za kaznovane eden od Japoncev, Slovenci pa kljub nenehnim napadom niso znali spraviti ploščka v mrežo. Kazen je prišla v 17. minuti, ko je Takeši Saito s strelom v bližnji kot prvič premagal Roberta Kristana in Japoncem vlil upanja za nadaljevanje.

To je bilo po okusu Azijcev. Če Slovencem nikakor ni uspelo najti rešitve za igro 5-4, so Japonci prednost igralca več izkoristili v 28. minuti. Masato Domeki je bil na pravem mestu pred vrati po strelu Josukeja Kona in izid je bil 2:2. Slovenski odgovor je bil hiter in že minuto ter 45 sekund kasneje je bilo vodstvo spet slovensko, tokrat je za 3:2 odbiti plošček v mrežo pospravil Aleš Mušič. Manj kot dve minuti kasneje so Slovenci vendarle zadeli tudi ob številčni prednosti, z močnim udarcem z modre linije je Haruno ugnal Aleš Kranjc.

Vse, kar so Slovenci gradili prvih 40 minut, so podrli v zadnji tretjini

Ubrali so podobno taktiko kot na tekmi z Avstrijo: branjenje prednosti, kar jim je šlo dobro od rok v prvih osmih minutah, ko Japonska ni imela zrelejše priložnosti za zadetek. Vse pa se je spremenilo 12 minut pred koncem, ko se je Bin Išioka sprehodil skozi slovensko obrambo ter na koncu matiral še Kristana. Slovenska igra je postala nepovezana, s preveč napakami, vrhunec pa sta bili dve izključitvi. Terlikar in Krajnc sta za pol minute hkrati sedla na kazensko klop, kar so Japonci hladnokrvno izkoristili in Go Tanaka je izenačil na 4:4 v 57. minuti.

V podaljšku zadetkov ni bilo, polpriložnosti sta imela David Rodman in Mitja Šivic, za Japonce pa Tanaka. O zmagovalcu so tako odločali kazenski streli, pri katerih so Slovenci povsem "zmrznili". Jan je zadel vratnico, Razingar pa je meril v vratarja Haruno. Igralci iz dežele vzhajajočega sonca so bili natančnejši, zadela sta tako Tanaka kot Suzuki in potrdila polom Slovenije in prvo japonsko zmago v medsebojnih obračunih.

Za bilko teoretičnega upanja Slovenije za OI bi morala najprej Nemčija v današnji drugi tekmi premagati Avstrijo, a le po podaljšku, nato pa bi, ob obvezni slovenski zmagi nad Nemčijo zadnji dan turnirja, morala še Japonska premagati Avstrijo, prav tako po podaljšku ...