Za slavje pred 20.000 gledalci so se morali zelo potruditi, saj so Norvežane Andersa Bardala, Toma Hildeja, Andersa Jacobsena in Roarja Ljoekelsoya premagali le za 1,7 točke. "Tekma je bila le etapa v naših pripravah, da na svetovnem prvenstvu v Liberecu na moštveni tekmi premagamo Avstrijce," je tekmece izzival Norvežan Anders Bardal.

Na včerajšnji preizkušnji posameznikov je po pričakovanju slavil 19-letni Gregor Schlierenzauer, ki je tako dosegel že 20. zmago v karieri in se s tem izenačil s slavnim rojakom Andreasom Goldbergerjem, ki je danes strokovni komentator na avstrijski televiziji ORF. Schlierenzauer je s peto zmago zapored še povečal prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala pred Švicarjem Simonom Ammannom, ki je bil včeraj drugi. Na tretje mesto se je nepričakovano uvrstil 36-letni japonski veteran Noriaki Kasai.

Slovenski smučarski skakalci so poskrbeli za nov polom, saj so oba dneva ostali brez finala in tekmovanji končali že po prvi seriji. Na moštveni tekmi so Mitja Mežnar, Robert Kranjec, Primož Peterka in Jernej Damjan zasedli šele deveto mesto, prehiteli so le Kazahstance in Korejce. Ob tem je treba dodati, da Švicarji in Francozi niso tekmovali, ker nimajo štirih skakalcev za moštveno tekmo. Na včerajšnji tekmi posameznikov je bil Kranjec le gledalec, ker je izpadel že v kvalifikacijah, ostali trije so bili daleč od finala. Še najboljši je bil Damjan na 36. mestu, potem ko je bil lani na tej skakalnici drugi, predlani pa tretji. O porazni sezoni slovenske reprezentance vse pove njena uvrstitev šele na deseto mesto v pokalu narodov.

"Konec tedna nam ni bil naklonjen. Na treningih fantje že skačejo dobro, ko pa pride tekma, pregorijo v želji po rezultatu. Niso samozavestni, saj na njih zelo vplivajo tudi vremenske razmere. Predvsem Damjan in Kranjec, ki sta tudi telesno odlično pripravljena, na tekmah ne pokažeta forme, ki jo imata trenutno. Preveč nadzorujeta vsak korak, zato skok ne steče tako, kot je treba. Zato smo se odločili, da se umaknemo iz svetovnega pokala in na naslednji tekmi v sredo v Klingenthalu ne bomo nastopili," je povedal glavni trener reprezentance Matjaž Zupan.

Ni še znano, za koliko časa se reprezentanca umika s tekmovanj najvišje ravni. "Iz svetovnega pokala se umikamo v želji, da bi se čim bolje pripravili na svetovno prvenstvo. V torek se bomo na seji ožjega strokovnega sveta odločili, kako naprej. Naredili bomo program do svetovnega prvenstva," je še pojasnil Zupan, in dodal, da bo morda kdo od slovenskih skakalcev nastopil na poletih konec tedna v Oberstdorfu.