Američan je za dvig sproščenega vzdušja na Gorenjsko prispel v trenirki in dal vedeti, da se bodo najboljši slovenski hokejisti v naslednjih štirih dneh na blejskem ledu pošteno potili. "Če bi se uvrstili na olimpijske igre, bi mi to pomenilo zelo veliko. Zelo rad bi bil del te reprezentance na največjem športnem dogodku, kjer sem pred skoraj tridesetimi leti osvojil zlato kolajno. Zavedam se, da nas čaka težka pot do Vancouvra, a z nekaj sreče in s pravim pristopom bi nam lahko uspelo," je povedal Harrington, ki je v moštvo povabil tudi Mateja Hočevarja iz Olimpije, njegov soigralec Boštjan Groznik pa se je opravičil, saj v naslednjih dneh pričakuje drugega potomca.

Zbora reprezentance (prvega po lanskem svetovnem prvenstvu v Kanadi) so se najbolj razveselili slovenski legionarji. "Res sem vesel, da sem lahko del te zgodbe. Zdaj imamo zgodovinsko priložnost in upam, da jo bomo tudi izkoristili," se je smejalo Edu Terglavu, ki si kruh služi pri Brianconu v Franciji. Zadnje dni je slovensko hokejsko javnost na noge dvignila morebitna vrnitev vratarja Roberta Kristana v Podmežaklo. "Lix", ki lahko odide s Švedske ob plačilu odškodnine, nam je dejal: "Vemo, kaj nas čaka v Nemčiji. Vse reprezentance so kakovostne, je pa tudi res, da se poznamo med seboj. Za nas bo vsaka tekma izziv, a ker nismo favoriti, lahko igramo sproščeno, kar je lahko naša prednost."

Slovenci bodo s treningi pričeli danes, v štirih dneh jih čaka šest vadb na ledu, vmes pa bodo obiskali tudi center za nego telesa. Najkasneje do torka bo jasno, s katero postavo bodo Risi odpotovali proti Nemčiji, selektor Harrington pa bo doma pustil šest igralcev. "Težko govorim o prvih vtisih, saj smo se komaj zbrali. Vzdušje bo zagotovo prišlo do izraza v naslednjih dneh," so bile prve besede kapetana Marcela Rodmana, ki smo ga povprašali tudi o zbadanju na relaciji med Ljubljano in Jesenicami: "Ko prvič stopimo v garderobo, je mogoče res malce čudno. Rečemo si: 'Živjo', kasneje pa pozabimo, da smo v prvenstvu večni rivali."

In kaj misli starejši od bratov Rodman o nasprotnikih Slovenije (Avstrija, Japonska, Nemčija)? "Zadnja tekma z gostitelji zna biti najtežja. Zato sta dva razloga: igrajo v močnejših prvenstvih in imajo širši izbor igralcev. Severne sosede poznamo, so tudi na ravni naše reprezentance. Japonci so sicer malo slabši, a jih ne smemo podcenjevati. Mislim, da bo turnir zelo zanimiv. Mi verjamemo, da se lahko z vsemi enakovredno borimo na ledu, če pa bomo znali vleči vrv v isto smer, se lahko uvrstimo tudi v Vancouver."