Izbruh finančne krize je pokojninske sklade prisilil v dodatno prestrukturiranje portfelja v korist manj tveganih naložb, tako da zdaj delež obveznic predstavlja že več kot dve tretjini celotne naložbene strukture pokojninskih skladov. Kljub negativnim trendom, kot kaže, zavarovanci skladom zaupajo, saj so ti tudi lani ponovno dosegli visoko rast sredstev v upravljanju, prav tako pa se je tudi zanemarljivo malo zavarovancev odločilo za izstop iz skladov.

***Za večjo tabelo liknite tukaj***

Čeprav imajo slovenski pokojninski skladi večino sredstev naloženih v varnih obveznicah, so minulo leto kot po pravilu imeli negativne donose. Kapitalska družba (Kad) je tako za pokrivanje razlike med doseženim in zajamčenim donosom svojih pokojninskih skladov že morala poseči po lastnem kapitalu, samo šesterica vzajemnih pokojninskih skladov (VPS), ki razpolagajo s tretjino vseh sredstev za dodatne pokojnine, pa je izgubila skoraj 60 milijonov evrov.

Pri drugih izvajalcih za zdaj še dovolj rezervacij

Večini izvajalcev sicer rezervacije, ki so bile oblikovane v preteklih, bolj uspešnih letih, za zdaj zadoščajo za pokrivanje razlike med doseženim in zajamčenim donosom. Tako praktično vsi pokojninski skladi v zadnjih petih letih presegajo donos dvajsetih odstotkov. Skrb vzbujajoč je pogled na sklade Kapitalske družbe, ki so negativni celo v obdobju treh let. Tako so se rezervacije, ki jih je družba oblikovala za pokrivanje te razlike, povzpele že na 53,2 milijona evrov. Izjemno visoko, kar 18-odstotno izgubo so v minulem letu ustvarili pri Adriaticu Slovenici in s tem petletni donos znižali zgolj na 13 odstotkov. Pozitivno so minulo leto zaključili zgolj v Zavarovalnici Triglav in Pokojninski družbi A.

V varnih naložbah že dobri dve tretjini sredstev

Napovedi, da bodo upravljavci pokojninskih skladov svoje naložbe zaradi zaostrenih razmer preusmerili v manj tvegane vrednostne papirje, domače ter tuje državne in podjetniške obveznice, so se uresničile. Naši izračuni tako potrjujejo, da obveznice predstavljajo že več kot dve tretjini celotne naložbene strukture pokojninskih skladov. Nekateri izmed skladov so ta delež resda za malenkost znižali, vendar so sredstva, ki so jih imeli v bolj tveganih naložbah - delnicah, vzajemnih skladih in investicijskih družbah - premaknili v bolj likvidne vrednostne papirje in inštrumente, kot so depoziti, gotovina ter potrdila o vlogi.

Rast sredstev v upravljanju še vedno dvomestna

Kljub negativnim donosom pa skladi še vedno dosegajo znatno rast sredstev v upravljanju. Še več, z izjemo Kadovega KVPS je uspelo pokojninskim skladom vrednost teh sredstev povečati za več kot desetino. Ta rast sicer ni primerljiva z letom 2007, ko so nekateri z vplačanimi premijami zavarovancev in plemenitenjem njihovega premoženja svoje portfelje povečali tudi za polovico. Poudariti velja, da morajo zavarovanci upravljavcem vsako leto v obliki provizije (vstopnih in upravljavskih) odtegniti tudi do nekaj odstotkov svojega premoženja.

Ob tem moramo tudi opozoriti, da skladi kljub jasnim razlikam med doseženimi donosi skorajda niso beležili izstopov oziroma prehodov individualnih zavarovancev, saj ti predstavljajo zgolj nekaj odstotkov vseh, vključenih v sistem dodatnega pokojninskega zavarovanja. Je pa iz določenih pokojninskih načrtov, vsaj iz Kapitalske družbe in Probanke, izstopila peščica kolektivnih zavarovancev (podjetij). Izvajalec sicer pri izstopu zaračuna izstopne stroške v vrednosti največ odstotek odkupne vrednosti.

Upočasnjena rast portfelja zavarovancev

Poleg negativnih donosov je lansko leto zaznamovala tudi upočasnjena rast števila novih zavarovancev. Skladom je namreč še predlani uspelo v svoje portfelje vključiti več tisoč novih zavarovancev, njihovo število pa se je skupno povečalo za dobrih 30.000. Pri tem sta bila poleg Kadovega zaprtega pokojninskega sklada ZVPSJU najuspešnejša Moja naložba in Prva osebna zavarovalnica. Največjo, skoraj tretjinsko rast, je takrat dosegel tudi sklad Adriatica Slovenice, sicer najmanjši med izvajalci. Trend je sicer v lanskem letu znatno upadel, nadpovprečno rast pa je dosegal zgolj sklad Zavarovalnice Triglav, ki je bil lani eden redkih s pozitivnim donosom.

tomaz.modic@dnevnik.si