"O teh dosežkih ne razmišljam. Edino, kar mi pride na pamet, je to, da želim 'nabiti' še Primoža Peterko," je po četrti zmagi v tej zimi butnilo iz umirjeno utrujene Petre Majdič. Čeprav je po napornem treningu tožila o izmučenosti, se je za tekmo znova maksimalno zbrala. In zmagala v svojem šovu.

V težavnih vremenskih razmerah, kjer pridejo do izraza odlična servisna ekipa in izkušnje, je pokazala svoje velemojstrstvo. Že po sobotnem četrtem mestu je trener Ivan Hudač razkril, da ga pri nedeljskem šprintu še najbolj skrbi vreme. Temperatura med minus eno in plus eno stopinjo Celzija, s sneženjem vred, je najbolj težavna za mazanje oprijema za klasiko. Po četrtem času kvalifikacij so se spremljevalci pošteno šalili zaradi Petrinih malih taktičnih napak na ovinkih. "Na ostrih obratih sem tako zaracala, da so v kontejnerju pričakovali, da bom začela gagati," se je Petra Majdič odzvala na zbadanje. Potem je bilo šale konec. Že v četrtfinalu je padla v skupino, kjer so vse že na štartu opustile upanje na uspeh. V drugi četrtfinalni skupini je Višnarjeva, ki je ena redkih, ki je še prejšnji konec tedna tekmovala v olimpijskem parku Whistler na drugem koncu zemeljske oble, omagala v zadnjem klancu, a petič v sezoni vpisala točke za trideseterico. "Kanada je pustila posledice, dvanajste uvrstitve med trideset pa sem vesela. Petra jih ima zagotovo sto. 135? Res je fenomenalna," je zavzdihnila Katja Višnar.

Najboljša šesterica kvalifikacij se je znova našla skupaj v velikem finalu, kar se sicer zgodi bolj poredko. Za Petro, ki je takoj po štartu prevzela vodstvo, se je podila le finska falanga, a niso mogle niti vštric. "Po kvalifikacijah sem se počutila grozno utrujeno, a sem se spomnila na Davos, kjer je bilo potem v izločilnih tekih mnogo bolje. V polfinalu sem že videla, da sta Kuitunenova in Muranenova manj nevarni in da lahko zmagam. Vedela sem le to, da moram toliko pospešiti, da jim uidem. Na prvem ostrem ovinku se bi skorajda znova primerilo, da bi zaracala, a sem se znašla. Raje sem se ustavila, da so se nabile za mano, potem pa skočila in ostale so zadaj," se je svoji taktični iznajdljivosti smejalo Petri. V rdeči majici vodilne šprinterke ima že dvojen naskok pred Saarinenovo. Slednja ji za 65 točk uhaja le še v rumeni majici. Že v Ryabinsku, kamor Petra leti s čarterjem FIS v torek, je lahko tudi ta njena.

Zanimivo, da se vzdevka nepremagljiv v šprintih drži tudi Norvežan Ola Vigen Hattestad, ki v norveških velikih finalih prav tako zmaguje na Petrine dni - tako je bilo v Kuusamu, Davosu, Dusseldorfu. "Mene ni bilo v Kanadi in Hattestad je bil tam drugi. Danes je bil 25. v kvalifikacijah, pa sem ga pred četrtfinalom zbodla, češ, zmagajva tudi danes. Samo zasmejal se je in očitno dobil polet. Ko sva zmagala, ni mogel dojeti," se je smejala Majdičeva.