Za to imajo mesec dni časa, če jim v roku dveh mesecev uskladitev, ki pomeni tudi do 40 odstotkov nižje plače, ne uspe, pa morajo o tem obvestiti vlado, je pojasnjeval minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. Kakšne ukrepe ima vlada v tem primeru na voljo, ni povedal.

Predsednik vlade Borut Pahor je ob tem izpostavil vprašanje, zakaj individualne pogodbe vodilnih v omenjenih podjetij niso javno objavljive. Zaupnost podatkov je trenutno še zakonsko zavarovana, pravniki pa naj bi že preučevali možnost, da bi bile te pogodbe javne.

Po priporočilih vlade, za katera pričakujejo, da bodo spoštovana, bi lahko v malih podjetjih osnovna bruto plača znašala trikratnik povprečne plače dejavnosti, v srednje velikih štirikratnik in v velikih petkratnik. V energetiki lahko znaša za srednje velike družbe dvokratnik, za velike pa trikratnik povprečne plače, je pojasnjeval gospodarski minister. V primeru kriznega upravljanja lahko nadzorniki plače izjemoma povečajo za količnik ena, a le v dogovoru s pristojnim ministrstvom. Nagrade lahko znašajo največ dve bruto plači na leto, vezane pa morajo biti na kazalnik uspešnosti poslovanja, katerega kriteriji so prav tako natančno določeni.

Odpravnine ne smejo presegati šestkratnika plače, član uprave pa je do njih upravičen le, če podjetje zapusti. "Ne vidimo razloga, da obdrži službo v podjetju in dobi odpravnino," je povedal Lahovnik. Spomnimo, da je uprava Zavarovalnice Triglav predlagala, da jim nadzorniki v primeru razrešitve odobrijo 18 mesečnih plač odpravnine, če bi ostali zaposleni na Triglavu, pa 15 mesečnih plač. Po pogodbi so upravičeni do šestih plač. Vlada je včeraj zmanjšala za polovico še sejnine nadzornikov družb, v delni ali pretežni posredni ali neposredni lasti države ter jim predlagala, naj si do konca leta 2010 ne izplačujejo dobička.

O nagradah upravam NLB in NKBM pa bo odločala revizija poslovanja. Vlada je ministrstvu za finance namreč naložila pripravo gradiva za zahtevo revizije poslovanja omenjenih bank, ki bo raziskala izpostavljenost bank zaradi kreditiranja menedžerskih prevzemov, morebitno odgovornost uprav in nadzornih svetov. Revizije poslovanja podjetij, ki bodo ugotovile nepravilnosti, pa bodo potrebovali tudi vsi ministri, ki bi želeli predčasno zamenjati člane nadzornih svetov, o čemer pa smo v Dnevniku obširno poročali že pred dnevi. Včeraj je vlada že potrdila revizijo poslovanja Luke Koper. Pri morebitnih menjavah bo ministrom pomagal kadrovsko-akreditacijski svet, ki je včeraj le začel delovati. Ta je že sprejel kriterije za člane nadzornih svetov, ministri morajo preveriti, ali tem ustrezajo tudi člani, imenovani v mandatu prejšnje vlade.

katja.svensek@dnevnik.si