Za tekmovalci na 30. reliju Dakar je polovica letošnjega tekmovanja. Najbolj sta zadovoljna Španca Marc Coma in Carlos Sainz, ki sta v vodstvu v skupnem seštevku med motociklisti in avtomobilisti. Stanovnik je v današnji etapi za zmagovalcem zaostal 40 minut, za Como pa ima po sedmih etapah tri ure in 59 minut zaostanka. Tudi današnja hitrostna preizkušnja je bila, tako kot četrtkova, zaradi nevarnih sipin skrajšana. Namesto 395 kilometrov so tekmovalci opravili le 243 kilometrov hitrostne preizkušnje, pa še to le avtomobilisti in motociklisti, saj so organizatorji etapo za voznike tovornjakov odpovedali.

Odlično poznavanje domačega terena je danes potrdil 33-letni Francisco Lopez, ki je tako na svojem drugem Dakarju dosegel prvo etapno zmago. Vodilni Coma je danes bolj ali manj le nadziral dirkanje Cyrila Despresa, ki ga le še približno 40 minut zaostanka loči od stopničk v skupnem seštevku. Tretji je za zdaj njegov rojak David Fretigne. Po diskvalifikaciji Nasserja Al Attiyaha, ki se ni držal pravil, so na prvih treh mestih v skupnem seštevku med avtomobilisti vozniki v vozilih Volkswagen. Danes je tretjo etapno zmago letos dosegel Carlos Sainz, ki je le za devet sekund prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku pred Južnoafričanom Ginielom De Villiersom.

Trojko dirkačev nemškega proizvajalca dopolnjuje Mark Miller, četrti pa je najhitrejši voznik Mitsubishija, Juan Roma. Veliko težav ima devetkratni zmagovalec relija Francoz Stephane Peterhansel: njegov dirkalnik je zajel ogenj, a mu ga je uspelo pogasiti. Toda etape zaradi pregrevanja motorja najverjetneje ne bo končal, do poznega popoldneva ga še ni bilo na cilju v Valparaisu.