Drugi je bil Poljak Jacek Czachor (+22:05). Jubilejni 30. reli Dakar se je začel davi na sejmišču v Buenos Airesu, imenovanem La Rural. Po skoraj 9.600 kilometrih in 14 etapah se bo 18. januarja tudi končal v argentinski prestolnici.

Za slovenske navdušence avtomoto športa se je dirka začela sijajno, saj je edini slovenski predstavnik na dirki, Miran Stanovnik, med motociklisti zasedel visoko tretje mesto v prvi, 733 kilometrov dolgi etapi, od katerih so tekmovalci v hitrostnih preizkušnjah prevozili "le" 371 kilometrov. Premagala sta ga samo Španec Marc Coma in Poljak Jacek Czachor. Tako kot vsi trije prvouvrščeni, sta se na četrto in peto mesto uvrstila še dva voznika moštva KTM (Frans Verhoeven in Jonah Street), kar zgovorno priča v premoči tega proizvajalca.

Sicer pa je imelo že na uvodni hitrostni preizkušnji kar nekaj favoritov težave. Med "osmoljenci" se je znašel tudi zadnji zmagovalec relija Cyril Despres, najboljši je bil tudi leta 2005, ki je v zadnjih sedemdesetih kilometrih izgubil 40 minut. Po poročanju organizatorja je imel težave z gumami na motorju.

Med avtomobilisti je najhitreje začel Katarec Nasser Al Attiyah (BMW), ki je za dobri dve minuti premagal nekdanjega svetovnega prvaka v navadnem reliju, Španca Carlosa Sainza. Njemu sta za petami še dva voznika Volkswagna (De Giniel De Villiers in Mark Miller). Šele nato je na petem mestu Francoz Luc Alphand v Mitsubishiju, ki je na letošnji Dakar pripeljal povsem nov koncept avtomobila. Vozniki Mitsubishija so namreč slavili na zadnjih sedmih izvedbah Dakarja.

Tradicionalni reli Dakar, ki si je v preteklih desetletjih pridobil sloves ene najtežjih vzdržljivostnih preizkušenj za tekmovalce in avtomobilsko tehniko na svetu, se po letu prisilnega odmora, takrat so s terorističnimi napadi zagrozili ekstremisti v Mavretaniji, spet vrača na prizorišče. Dakar bo tokrat le po imenu, saj bosta reli gostila Argentina in Čile, stalnica pa ostaja edini slovenski udeleženec Miran Stanovnik.

Dakar je v Argentini že doživel prvi uspeh. V petek so se dirkalniki vseh vrst predstavili občinstvu v Buenos Airesu, ogledalo pa si jih je kar pol milijona ljudi. Seveda so se pojavila tudi ugibanja o favoritih tekmovanja. Poznavalci pravijo, da bodo med terenskimi vozili letos v prednosti VW, Mitsubishi in BMW.