"Janševa garnitura je lahko zadovoljna, da je izgubila volitve, ker se ji ne bo treba ukvarjati s hudimi problemi. Če ne bo dela, in ne bo ga, ker zapirajo tovarne, skrajšujejo delovni čas. Če nimamo kam prodati... Slovensko gospodarstvo je majhno in zelo odvisno od izvoza. Če Nemčija in Italija zmanjšata naročila, bo težko. Upam, da ne bo prehudo, da recesija ne bo dolga. Seveda ima ta vlada velike probleme. In tudi sposobne ljudi. Toda vsi so bili vajeni gospodarske rasti. Zdaj so soočeni z operativo, tu pa ni nihče dovolj pameten," je poudaril Prunk.

Po njegovih besedah "se niti ne ve, kako globoka bo kriza. Prognoze se menjajo iz meseca v mesec, slika je vsakič bolj črna. Prevelikih odpuščanj ne sme biti. Ljudje se bodo sprijaznili tudi z nižjo plačo, da le ohranijo delovno mesto. Proizvodnja mora teči, velike socialne razlike je treba zavreti". Prunk sicer ocenjuje, da ni množičnega veselja nad slovensko državo in da je "splahnelo socialdemokratsko prepričanje. Pučnikova evropska socialdemokracija, ki sem ji napisal preambulo v programu, se je pozneje usmerila v druge vode, zapustila je levo demokratično platformo. Socialdemokratskega je malo," je prepričan zgodovinar.

Po njegovem mnenju so namreč svoboda, pravičnost in solidarnost pri nas splahnele. "Če bo nova vlada, ki je še ne morem soditi po delih, te tri besede spet spravila v dejanja, bom zelo vesel," je dejal Prunk, ki obenem meni, da je Pahor socialdemokrat, "ima pa v stranki še marsikaj iz starih svetov in starih ideologij".

Najhujša v tem trenutku pa je gospodarska recesija, ocenjuje zgodovinar. "Neoliberalizem je pritisnil na pravičnost in solidarnost. Spomnim se, kako zelo socialna je bila Nemčija v začetku sedemdesetih. Zdaj pa se povsod govori: proizvodnja je predraga, znižali bomo stroške. Najlažje jih je zmanjšati z nižjo plačo." Prej je bila kar naprej litanija svoboda trga, ki bo vse uredil, je dejal Prunk in zatrdil, da se zdaj vidi, da trg ni vsega uredil.

Na vprašanje, ali bi se SDS sesula brez Janše, zgodovinar odgovarja z besedami, da bi se. "Ta stranka je Janša. Edino Franceta Cukjatija še vidim, da bi stranko držal skupaj, a bi se brez Janše vseeno osipala. Poleg programa in članstva stranka nedvomno mora imeti liderja," še meni zgodovinar. Glede vprašanj odnosov s Hrvaško pa Prunk meni, da je "problem postal mnogo večji. Najbrž je res rešitev, da vse ostane, kakor je. Ta generacija tega ne bo rešila".