Strateško partnerstvo naj bi odnose med EU in Brazilijo povzdignilo na novo, višjo raven. Temelj partnerstva bodo po navedbah Bruslja obstoječi dvostranski odnosi, ki jih bosta strani še poglobili, predvsem na področjih znanosti, tehnologije in inovacij, trgovine in investicij, regionalne politike, socialne politike, migracij itd. Glavni stebri akcijskega načrta, ki naj bi ga oblikovali danes, so spodbujanje miru in varnosti; okrepitev gospodarskega, socialnega in okoljskega partnerstva s ciljem spodbujanja trajnostnega razvoja; spodbujanje regionalnega sodelovanja; spodbujanje znanosti, tehnologije in inovacij; in spodbujanje mednarodnih izmenjav.

Evropsko unijo bosta na srečanju zastopala predsedujoči EU, francoski predsednik Nicolas Sarkozy, in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, gostil pa ju bo brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. "Brazilija je del rešitve nekaterih ključnih izzivov sodobnega časa, kot so podnebne spremembe in trajnostna energija," je pred srečanjem dejal Barroso. Menil je, da bo vrh omogočil razpravo o tem, kako se soočiti s temi izzivi in kako bolje sodelovati.

Po podatkih, ki jih je pred vrhom v petek objavil evropski statistični urad Eurostat, je EU v trgovini z Brazilijo v prvih devetih mesecih letošnjega leta zabeležila 7,3 milijarde evrov primanjkljaja. V enakem obdobju lani je ta primanjkljaj znašal 8,4 milijarde evrov.

Med članicami EU je v Brazilijo v prvih devetih mesecih letos daleč največ izvozila Nemčija (za 6,6 milijarde evrov, oz. 34 odstotkov vsega izvoza EU v to državo), sledili sta ji Italija (2,5 milijarde evrov oz. 13 odstotkov) in Francija (2,4 milijarde oz. 12 odstotkov). Največ pa so iz Brazilije uvozile Nizozemska (za 5,4 milijarde oz. 20 odstotkov uvoza v EU iz te države), Nemčija (5,2 milijarde evrov oz. 19 odstotkov) in Italija (3,0 milijarde oz. 11 odstotkov).

Med izdelki, ki jih je unija izvozila v Brazilijo, je bilo v prvih devetih mesecih letos največ, kar 50 odstotkov, strojev in vozil, sledili so polizdelki in kemikalije. Iz Brazilije je unija uvozila pretežno surovine, hrano in pijačo, je še sporočil Eurostat.