K temu so podobno kot novembra prispevale predvsem bolj pesimistične napovedi potrošnikov o brezposelnosti v Sloveniji v prihodnjih 12 mesecih, so sporočili iz statističnega urada. Kazalnik zaupanja potrošnikov je bil decembra za 24 odstotnih točk nižji od povprečja prejšnjega leta in za 18 odstotnih točk nižji kot pred letom dni.

Pri kazalnikih pričakovana brezposelnost v Sloveniji v prihodnjih 12 mesecih, splošno gospodarsko stanje v Sloveniji v preteklih 12 mesecih in gospodarsko stanje v Sloveniji v prihodnjih 12 mesecih, so bile decembra vrednosti kazalnikov najnižje, odkar poteka ta anketa (marec 1996). To pomeni, da so potrošniki pesimistični ter da v prihodnjem obdobju pričakujejo odpuščanje delavcev in slabo gospodarsko stanje, hkrati pa splošno gospodarsko stanje v Sloveniji v zadnjih 12 mesecih ocenjuje najslabše doslej.

Največji upad vrednosti med vsemi kazalniki v primerjavi s prejšnjim mesecem je bil zabeležen pri kazalniku brezposelnost v prihodnjih 12 mesecih, saj je ta v decembru v primerjavi z novembrom upadla za osem odstotnih točk. Vrednost tega kazalnika je bila decembra za 51 odstotnih točk nižja kot decembra lani in za 50 odstotnih točk nižja od povprečja preteklega leta.

Na vprašanje o brezposelnosti v prihodnjih 12 mesecih je decembra 44 odstotkov anketiranih odgovorilo, da bo brezposelnost zelo narasla, 43 odstotkov jih meni, da bo nekoliko narasla, sedem odstotkov pričakuje, da bo ostala enaka, šest odstotkov jih je odgovorilo, da bo nekoliko upadla, odstotek pa jih meni, da bo zelo upadla.