Ni pa izključil možnosti, da kljub temu ne bi govorili o morebitnih zamenjavah v upravi. "V tem trenutku ne vidim razloga za menjave. Če se bo v vmesnem času kaj spremenilo, pa to ni odvisno od mene," je povedal Baraga.

Na vprašanje, kaj bi lahko sprožilo spremembe v upravi, ni odgovoril naravnost, dejal pa je, da se pojavlja veliko imen kandidatov, ki lobirajo na vse strani. "Ni izključeno, da ne bo prišla kakšna želja iz politike. Morda bo spremembe predlagal resorni gospodarski minister. Vendar bom tudi v tem primeru preveril reference morebitnih kandidatov, če bom jaz tisti, ki bo z njimi podpisal pogodbe o zaposlitvi."

Dodajmo, da se v političnih krogih kot kandidati za vodenje Petrola, med katerimi pa ni še nobeden dobil podpore državnih lastnikov (niti še ni sprejeta odločitev o menjavah), med drugimi omenjajo predsednik uprave Adrie Airways Tadej Tufek, nekdanji direktor ljubljanske toplarne Aleksander Mervar in v zadnjih dneh še Rajko Siročič, nekdanji predsednik uprave Darsa. Ker zadnjega povezujejo z Ervinom Pfeiferjem (oba delata znotraj skupine NLB), nas je zanimalo, ali je Siročič tudi Baragov favorit. Toda Baraga je to zanikal in zagotovil, da Siročiča osebno še sploh ni srečal.

Spomnimo, da sta Baraga in predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski pred mesecem dni najprej poskušala odstaviti člana uprave Petrola Boštjana Napasta. Pred dvema tednoma je nato predsednik nadzornega sveta z obrazložitvijo, da je uprava zaradi nesoglasij med Kryžanowskim in Napastom manj učinkovita, poskušal s širitvijo uprave. Vendar je bila seja nadzornega sveta zaradi odhoda treh članov nesklepčna. "V teh okoliščinah je brez soglasja države po moji oceni nesmiselno zamenjati ali širiti upravo, tudi zato, ker sedanjemu nadzornemu svetu poteče mandat že aprila," je včeraj poudaril Baraga.

Po njegovih besedah bodo prihodnji petek nadzorniki obravnavali načrt poslovanja za prihodnje leto, predsednik uprave bo poročal o ne najbolj uspešnem poslovanju družb na trgih jugovzhodne Evrope in naložbah na tem območju, nadzornike pa bodo seznanili tudi s potekom pogovorov z Istrabenzom o možnostih strateškega sodelovanja med družbama. Nadzorni svet je namreč na zadnji seji zahteval, da se posebna delovna skupina poskuša z Istrabenzom dogovoriti o sodelovanju na energetskem področju. Po Baragovih informacijah so se predstavniki obeh podjetij ponovno sestali včeraj. Na vprašanje, ali potekajo tudi pogovori o kapitalskem povezovanju - Petrol je tretjinski lastnik Istrabenza, Istrabenz pa je imel pred začasno prodajo delnic bankam 17 odstotkov Petrola - je Baraga odgovoril, da bi se morali o tem dogovoriti država, banke, Istrabenz in Petrol skupaj.

vesna.vukovic@dnevnik.sisuzana.rankov@dnevnik.si