Po naših informacijah so tako predstavniki Petrola Bavčarju ponudili premirje v "vojni" za lastništvo Istrabenza. Dogovor naj bi predvideval tudi preklic današnje skupščine, na kateri bodo delničarji Istrabenza odločali o imenovanju posebnega revizorja Bavčarjevih poslov v minulih petih letih in odpoklicu vseh predstavnikov kapitala v nadzornem svetu družbe, ki naj bi jih zamenjali nadzorniki iz vrst Petrola.

V zameno naj bi Bavčar pristal na imenovanje izrednega revizorja, ki ga je Petrol zaradi Istrabenzovih poslov z delnicami Petrola na sodišču zahteval že oktobra, v nadzorni svet Istrabenza pa naj bi "spustil" še tri predstavnike Petrola. Da je razplet današnje skupščine odvisen prav od včerajšnjih pogovorov med Istrabenzom in Petrolom, nam je včeraj potrdilo več neuradnih virov.

Četudi bi Bavčar Petrolovo ponudbo zavrnil, bo današnjo skupščino zelo verjetno "preživel". Še vedno namreč uradno obvladuje več kot 49 odstotkov delnic Istrabenza, ki so v lasti Maksime Holding, KD Kapitala in kroga Nacionalne finančne družbe (NFD) Staneta Valanta. Čeprav je večina od omenjenih lastnikov Istrabenza zaradi suma usklajenega delovanja že od avgusta v postopku Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), s čimer je ta avtomatično "zamrznila" njihove glasovalne pravice, pa gre sklepati, da bodo vsi Bavčarju naklonjeni lastniki danes, tako kot na skupščini konec avgusta, nemoteno glasovali. Prvi narok v tožbi ATVP za razveljavitev omenjene skupščine je kljub temu, da je agencija zahtevala urgentno obravnavo zadeve, sicer sklican šele za februar.

Že v naslednjih dneh bodo Bavčarjevi okopi precej bolj razrahljani. Tako bo 17-odstotni delež Istrabenza, ki je v lasti KD Kapital, že v ponedeljek po naših informacijah ponovno preknjižen na račun Maksime Holding, saj družbi iz skupine Matjaža Gantarja domnevno ni uspelo zbrati kupnine za trajni odkup delnic. Konec leta pa se izteče tudi rok, po katerem mora Maksima Holding od družb iz kroga NFD odkupiti njihov četrtinski delež Istrabenza.

Ker Maksima Holding, ki jo lastniško obvladuje Bavčar, do takrat skoraj zanesljivo ne bo zbrala sredstev za odkup omenjenih delnic, bodo te bržčas spolzele izpod Bavčarjeva nadzora - pod okrilje bank, Petrola ali celo kakšne tuje energetske družbe. Že pred časom smo poročali, da je skupina NFD posojilo, s katerim je kupila delež v Istrabenzu, na zahtevo banke morala "podpreti" z zastavo dodatnih delnic v drugih naložbah.

vesna.vukovic@dnevnik.si primoz.cirman@dnevnik.si