Kot so sporočili iz Mercatorja, družba sodišču predlaga začasno zadržanje izvrševanja zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in prednostno obravnavo na ustavnem sodišču.

Mercator je na ustavno sodišče vložil pobudo za ustavno presojo podpoglavja Preiskovalni postopek (od 27. do 36. člena), ki opredeljuje način postopka pred uradom za varstvo konkurence. Po ocenah Mercatorja si urad zakon razlaga tako, da na njegovi podlagi lahko posega v temeljne človekove pravice, saj lahko s sklepom uvede preiskavo v podjetju.

V Mercatorju poudarjajo, da zoper ta sklep ni sodnega varstva vse do zaključka postopka pred uradom, kar je po mnenju strokovnjakov protiustavno. Istočasno je uvedena preiskava varuha konkurence lahko "poseg v nedotakljivost poslovnih prostorov in poseg v zasebnost vseh preiskovanih oseb", s tem pa so kršene z ustavo zagotovljene človekove pravice in svoboščine. Tu gre za pravico zasebnosti in osebnostno pravico, varstvo tajnosti pisem in drugih občil in varstvo osebnih podatkov, poudarjajo v Mercatorju.