"Zoper odločbo je dopustno s tožbo začeti postopek sodnega varstva na vrhovnem sodišču v roku osem dni od vročitve oz. prejema. Pivovarna Laško bo zoper navedeno odločbo vložila tožbo," so v sporočilu za javnost, objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze, napovedali v družbi.
Kot ugotavlja Agencija za trg vrednostnih papirjev, družbe Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska in Infond Holdingom delujejo usklajeno in dosegajo prevzemni prag v Mercatorju. Omenjene družbe so po ugotovitvah agencije skupaj 48,34 odstotne lastnice Mercatorja, in sicer imajo Laščani 8,43 odstotni delež, Union 12,33 odstotnega, Radenska 2,58 odstotnega, Infond Holding pa slabih 25 odstotkov.

Agencija jim je zato prepovedala uresničevati glasovalne pravice, dokler vse družbe, ena ali nekatere od njih v imenu in za račun vseh, ne dajo prevzemne ponudbe za delnice Mercatorja ali dokler ne odtujijo delnic tako, da prevzemnega praga, to je petindvajset odstotkov, ne bodo več dosegale skupaj, ena ali nekatere izmed njih. Prav tako jim je z odločbo prepovedala uresničevanje glasovalnih pravic iz teh delnic Mercatorju.

Agencija svojo odločitev utemeljuje s pridobivanjem delnic s strani družb Pivovarne Laško, Infond Holdinga, Pivovarne Union in Radenske v časovnem obdobju od leta 2005 do štirinajstega septembra 2007, ko naj bi nastopila prekoračitev prevzemnega praga. Pri tem naj bi šlo za skupni namen pri pridobivanju in utrjevanju kontrole nad ciljno družbo Mercator.

Vse družbe iz skupine Pivovarna Laško in Infond Holding so razloge proti takšni domnevi Agencije navedle v izjavah, vendar pa jih ta ni upoštevala, poudarjajo v Laškem. Vnovič pa zatrjujejo, da Pivovarna Laško v letih 2006 in 2007 ni prejela nobene odločbe Agencije, s katero bi ta ugotovila usklajeno delovanje in bi ji takrat odvzela glasovalne pravice.

Kot pravijo v Pivovarni Laško, sta Infond Holding in Pivovarna Laško postali povezani osebi, vendar šele sedemnajstega marca letos in ne štirinajstega septembra lani, kot predpostavlja Agencija, ko je Pivovarna Laško prejela njeno odločbo o uspešno izvedenem prevzemu. Glede na to so Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska upoštevale zakon o prevzemih in na skupščini Mercatorja šestindvajsetega avgusta letos niso uresničevale glasovalnih pravic iz delnic Mercatorja.
V Laškem so spomnili, da je Infond Holding nameraval prodati svoj skoraj petindvajset odstotni delež v Mercatorju, da bi saniral stanje, ki je nastalo po prevzemu Pivovarne Laško, a je to preprečil urad za varstvo konkurence. Ta je po mnenju Laščanov nezakonito zavrnil izdajo soglasja za prodajo delnic Mercatorja.

Agencija za trg vrednostnih papirjev je, kot poudarjajo v Laškem, tudi te navedbe zavrnila s pojasnilom, da v nobenem primeru ne more presojati ali se kakorkoli opredeljevati do domnevne nazakonitosti ravnanj varuha konkurence in s tem v zvezi tudi ne more temeljiti svoje odločitve na pravilnosti ali pravni zgrešenosti stališč strank, torej urada za varstvo konkurence ali Infond Holdinga, v konkretnih sodnih postopkih, saj bo takšno razsodbo lahko dalo le pristojno sodišče.