Sledila je državna proslava v čast temu prekmurskemu pripovedniku, ki ga je predsednik Danilo Türk označil za poeta socialne pravičnosti.

Senožeti 105 je naslov, na katerem je od danes za javnost odprta soba, posvečena Kranjcu, ki je za časa življenja objavil več kot 50 knjig in tako ustvaril enega najobsežnejših knjižnih opusov v slovenski književnosti.

Kranjec je v Senožetih, kraju v občini Dol pri Ljubljani, živel zadnjih 10 let življenja in tam napisal njegovo najbolj znano delo Strici so mi povedali, ki je zaživelo tudi v filmski različici. V sobi je še vedno pisalna miza, na kateri je ustvarjal, med drugim pa tudi kopije njegovih oljnih slik na platnu.

"Pripadam generaciji, ki je doživljala delo Miška Kranjca zelo naravno. Odraščali smo v času, ko je bilo vprašanje socialne pravičnosti osrednje vprašanje v družbi. Prav Miško Kranjec pa je bil eden največjih poetov ideje socialne pravičnosti. Bil je velik pisatelj, ki je razumel bistvo človeka, ki ga je opisoval in poznal dušo krajev, kjer je bival in deloval," je na današnji proslavi povedal predsednik države.

Türk je Kranjca označil za pisatelja, ki je spodbujal optimizem. "Vsem nam je njegovo delo ostalo v spominu kot delo o težkih časih, a nikoli kot delo, ki bi kakorkoli navajalo k pesimizmu, ki bi navajalo k umiku. Njegovo je delo vernega človeka, delo o tem, kako lahko človek izboljša svoj položaj," je še dejal. Predsednik je presodil, da so Kranjčeva dela aktualna še danes in bodo prav tako aktualna za zanamce.

Kranjec se je rodil 15. septembra pred 100 leti v Prekmurju, natančneje v Veliki Polani. V Senožetih je sicer ustvarjal v zadnjih desetih letih, a je bil, tudi po njegovem pisanju sodeč, zelo navezan na prekmurske ravnice. Kranjec je ostal povezan s svojim rojstnim krajem, sledili pa so mu tudi prebivalci Senožetov. Napletla se je vez med obema krajema, ki je prerasla v prijateljstvo med njunimi prebivalci, čemur smo priča tudi danes, ko smo se zbrali ob obletnici Kranjčevega rojstva, je dejal župan Občine Dol pri Ljubljani Primož Zupančič.

Po slavnostnem nagovoru predsednika države se je slovesnost nadaljevala z bogatim kulturnim programom, ki so ga pripravile lokalne ustvarjalske skupine. Na koncu pa še misel, ki jo je zapisal sam Kranjec: "Pisatelj mora biti glasnik lepote, plemenitosti in dobrote."