In nam ponudil tudi odgovor: "Žrtev afere Patria ni predsednik vlade, ni vlada in ne obrambni minister, žrtev so slovenski davkoplačevalci, tisti, ki bodo na koncu plačali podkupnine, ki so bile očitno izplačane v tem poslu, slovenski preiskovalni organi pa se ne zganejo."

Golobič ni skoparil s kritiko sedanje oblasti. V Sloveniji imamo po njegovem opraviti z narobe svetom: vladarji bi radi govorili o prihodnosti in ničemer drugem, ker jih je sram preteklosti in tudi sedanjosti. Nočejo položiti računov, kot da ni prav to ključno, da bi volilci vsaj v volilnem času dobili podatke in si na njihovi podlagi ustvarili mnenje ter presodili, ali so besede tistih, ki govorijo o prihodnosti in blaginji za vse, verodostojne, njihovo obnašanje dostojno in ali si zaslužijo novo posojilo. Po prepričanju Zares je oblast to posojilno sposobnost in zaupanje zapravila, pravi prvak Zares.

"Smo sredi Slovenije in sredi volilne kampanje in dobro nam gre," je poudaril Golobič. Ekipo 86 kandidatk in kandidatov stranke po besedah njenega predsednika zaznamujejo odločnost, da bodo živeli za politiko in ne od politike, ter spoznanje, da je politika veliko preresna zadeva, da bi jo smeli trajno prepustiti samo politikom. Med kandidati Zares so poleg predsednika stranke vsi poslanci Zares, razen Davorina Terčona, nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl, nekdanja ministrica Zdenka Kovač, Franci Kek, Irma Pavlinič Krebs, Franco Juri, Barbara Verdnik, pa tudi pisatelj Feri Lainšček, glasbenika Lado Leskovar in Darko Nikolovski (bolj znan kot raper Nikolovski), igralec Vito Rožej...

Stare oblastne navade, ki so v tem mandatu po njegovem prepričanju prišle do skrajnosti, želi stranka zamenjati: "V teh štirih letih se je ogromno kadilo in ni dima brez ognja. To je ogenj korupcije, klientelizma, talibanskega razumevanja svobode medijev in tiska, ogenj balkanskega pojmovanja prava." Golobič je prepričan, da bodo volilci Zares znali odrediti pravo mesto "po lastni pameti, brez pomoči brezplačnikov in drugih ničvrednikov". Kot napoveduje, bo Zares na volitvah dosegla svoj cilj in se trdno zasidrala na slovenskem političnem zemljevidu ter morda celo podvojila svojo moč v parlamentu. Zares nagovarja predvsem tiste, ki še razmišljajo, ali bi se volitev sploh udeležili, želijo jih spodbuditi, naj gredo na volitve in naj se ne pustijo zavesti stanju duha, ki ga proizvajajo brezplačniki - da je vse isto, da je vse enako pokvarjeno in da ni vrednot.