Dejan Miškovič, ki je prvo noč prebedel zakopan v sneg, se je naslednje jutro spustil na višino okrog 5000 metrov in tam prebil še eno noč. Kot smo že poročali, se je Pavlu Kozjeku, enemu od najbolj izkušenih slovenskih alpinistov,  v ponedeljek udrlo na opasti (plast nametanega snega, ki sega čez rob grebena), zaradi česar je z večino opreme omahnil v globino. Dejan Miškovič je ostal sam s satelitskim telefonom in je nemudoma poklical tretjega člana odprave Grego Kresala, ki se je že pred dnevi vrnil v Slovenijo.

Tone Škarja, načelnik komisije za odpravo v tuja gorstva, pravi, da sta, po doslej zbranih podatkih, Pavle Kozjek in Dejan Miškovič predvčerajšnjim preplezala steno in se na grebenu med obema vrhovoma razvezala. Le trenutek zatem se je zgodila nesreča. Miškovič se je takrat odločil, da bo sestopil po drugi, lažji strani gore.

1000 metrski spust brez opreme in v ekstremnih pogojih

Viki Grošelj je, kot poroča 24.ur, povedal: "Miškovič je za svojo rešitev največ naredil sam, saj se je v težkih razmerah spustil za več kot tisoč metrov nadmorske višine. Zdaj je nekje na 5.400 metrih, kjer pa je reševanje s helikopterjem veliko lažje, kot če bi ostal dober kilometer višje," je Grošelj pohvalil alpinista. "Mislim, da je v dobri fizični in psihični formi. Na tej višini je tudi zrak nekoliko boljši, zato tam lahko zdrži tudi tri dni. Seveda pa upam, da se bo reševalna akcija čim prej začela," je še dodal.

Lokacija Miškoviča določena, do njega še ne morejo

V Pakistan sta odpotovala tudi Tomaž Humar in Aleš Koželj, ki sta po hitrem posredovanju zunanjega ministrstva na londonskem letališču dobila vizum, a sta na kraj nesreče prišla šele danes. Viki Grošelj največ upanja polaga  v skupino slovenskih alpinistov z odprave K-7, ki je že aklimatizirana in zelo izkušena. Načrt predvideva, da bodo najprej rešili Dejana Miškoviča, potem pa se poskusili prebiti še do Pavla Kozjeka. Lokacijo Dejana Miškoviča so že določili, vendar do njega zaradi vremenskih razmer ne morejo. Ker je dejan izjemno dobro fizični in psihično pripravljen, so reševalci prepričani, da ga bodo uspešno stravili iz gore. Na višini, na kateri je zdaj, lahko zdrži tudi nekaj dni.