Vodja odprave Pavle Kozjek je dejal, da ekipa združuje znanje, moč in izkušnje. Majhna odprava po številu članov, ampak z velikim podvigom pred očmi. Mustagh Tower je namreč eden najzahtevnejših sedemtisočakov in ena najtežje preplezljivih gora nasploh. Na njenem vrhu je do zdaj stalo manj kot deset ljudi, skupno pa so bile uspešne samo štiri odprave, zadnja leta 1991. Prav nobena pa se gore ni lotila v alpskem slogu.

Kozjek je še dodal, da se bo njihov dosežek, če jim uspe, uvrstil med največje letošnje alpinistične dosežke v svetovnem merilu. Slovenski alpinisti imajo na voljo mesec dni časa, da uresničijo svoj načrt. Začeli bodo v začetku avgusta, se po štirih dneh hoje po ledeniku Baltoro prebili na višino 5000 metrov, kjer bodo pod vznožjem stene med 10. in 12. avgustom postavili bazni tabor. Čaka jih še teden dni aklimatiziranja po okoliških vršacih. Samo od vremena je odvisno, ali se bo med 18. in 25. avgustom začelo zares.

V načrtu imajo tri dni napornega plezanja, dva bivaka in sestop. Ne glede na to, da je v Pakistanu poletje, so se pripravili na zimske razmere. Kaj hitro se namreč lahko zgodi, da temperature padejo pod ničlo, tudi do -30 stopinj Celzija na vrhu sedemtisočaka ne bi bilo presenečenje. Vsi, ki bi jih zanimale podrobnosti o tem, kje so in kaj počnejo, lahko to preverite na njihovem blogu na spletni strani http://mustagh.blogspot.com. S seboj bodo imeli tudi štiri kamere. Kozjek je še povedal, da jih najtežji del čaka nekje v zadnji četrtini stene, ki je tudi najbolj strma.