Kolar je prepričan, da je nastanek in razvoj bolezni posledica dolgoletnega kršenja naravnih zakonov. Napako delamo, ker hrano, ki za človeka ni sprejemljiva niti v njenem izvornem, surovem stanju, termično obdelamo - kuhamo, pečemo, konzerviramo in pogrevamo v mikrovalovni pečici. S tem uničimo v njej več kot 85 odstotkov vitalnih snovi. Ljudje po Kolarjevih besedah po naravi nismo mesojedi, niti nimamo bioloških in fizioloških možnosti, da bi to bili. Prehranjevali naj bi se samo z zelenjavo in sadjem. In prav presna prehrana, torej sadje in zelenjava, naj bi bila ključ do zdravega, vitalnega in uspešnega življenja.

ORGANIZEM SE ZDRAVI SAM

"Organizem se sicer zdravi sam, vendar mu moramo zagotoviti določene pogoje. Samo optimalna prehrana, kot jo imenujem, ni dovolj. Boleznim in tegobam se izognemo šele, ko zdravo prehrano združimo z gibanjem, svežim zrakom, soncem, počitkom, molitvijo in seveda s spolno aktivnostjo," pojasnjuje Kolar. Osnova vsake bolezni je utrujenost, ki traja dalj časa, zato moramo vedno paziti, da si privoščimo dovolj počitka. Približno 3 do 5 odstotkov svetovne populacije se prehranjuje zgolj s presno hrano. Za Slovenijo podatek ni znan, Kolar pa ocenjuje, da zanjo velja podobno. Največ ljudi se odloči za tak način življenja, ko se jih lotijo težave z zdravjem, v zadnjem času pa opaža, da se jim pridružuje vse več mladih, zdravih ljudi.

Dragana Sadar uživa presno hrano že šest let. "Pred leti sem imela zelo slabo kri in sem se bala levkemije. Iskala sem pomoč in naletela na Aloisa Kolarja, ki mi je svetoval, naj začnem s presno hrano. Kmalu se mi je stanje izboljšalo, izginile so tudi angine," pravi Sadarjeva. Meni, da takšna prehrana ni samo dieta, temveč postane način življenja in pripomore k pozitivnemu načinu razmišljanja. "Ne zdi se mi težko vztrajati pri takšni hrani, občasno me premami le kakšna kitajska hrana, vendar se mi takoj maščuje," dodaja Sadarjeva.

ZAVRAČAJO URADNO MEDICINO

Gibanje Naravno zdravje - Naravna higiena zavrača uradno medicino. Nikoli ne postavlja diagnoz, saj "diagnoze potrebujejo zdravniki ortodoksne medicine, da lahko predpisujejo zdravila za posebne izmišljene bolezni in tako uspešno delujejo in služijo na račun obolelih. Nikakor ne morem razumeti, kako lahko ta zgrešeni koncept uradne medicine še vedno tako uspešno deluje, saj temelji na napačnih temeljih, da so virusi, bakterije in bacili povzročitelji bolezni in da je bolezen lahko pozdravljena," je ogorčen Kolar. Meni, da bacili in virusi, na katerih temelji uradna medicina, sploh ne obstajajo. "Podatki kažejo, da več kot 92 odstotkov obolelih za aidsom sploh ni imelo virusa HIV. Napačna je tudi trditev, da je posledica aidsa oslabljen imunski sistem; nasprotno, oslabljeni imunski sistem pripelje do aidsa." Glavni vzrok za njegov razvoj naj bi bila zdravila, ki so po njegovem mnenju koncentrirani strupi in v telesu povzročajo učinek trdih drog. Drugi krivec je prehrana, ki jo v sredstvih javnega obveščanja promovirajo zdravniki, nutricionisti in farmacevti. Sem sodijo razne multivitaminske tablete in tudi kravje mleko, ki je po prepričanju Naravnega zdravja - Naravne higiene zahrbtni morilec številka ena.

NATANČNIH ŠTEVILK NI

Natančnih številk, koliko so načela Naravnega zdravja - Naravne higiene uspešna za bolnike z aidsom, ni. Kolar pravi, da je smrtnost teh bolnikov, ki so podvrženi zdravljenju stroke, skoraj 100-odstotna, nihče pa ni umrl med oskrbo po načelih Naravnega Zdravja - Naravne Higiene. Sam je po internetu svetoval neki mladi ženski, ki so ji postavili diagnozo aids, nikoli pa ni dobil odgovora, kako se je njena zgodba končala.

Usodna knjiga

Alois Kolar je diplomiral na College of Natural Health v Kanadi. Pred desetimi leti se je seznanil s knjigo Helmuta Wandmakerja Hočeš biti zdrav? Proč s kuhinjskim loncem!, ki mu je spremenila življenje. Še isti večer je kupil za večerjo 1,5 kilograma belega grozdja. Od takrat uživa samo sadje in zelenjavo, s prijatelji pa je ustanovil Klub Naravnega zdravja. Kmalu po prehodu na presno hrano se mu je zdravje občutno izboljšalo: krvni tlak se mu je znižal, nespečnost, prehladi in hemoroidi so izginili. Kakšen je njegov jedilnik? Za zajtrk največkrat spije do 7 decilitrov svežega, doma pripravljenega soka iz pomaranč. Za malico seže po sezonskem sadju, ki vsebuje veliko tekočine. Za kosilo si pripravi obrok iz kakršnega koli sadja. V enem obroku uživa samo eno vrsto sadja. Prileže se mu tudi solata, začinjena z avokadom in sokom dveh limon. Za večerjo pa si običajno privošči šop banan, ki zagotavljajo tudi odlično spanje.