Slovenska nogometna reprezentanca je proti Islandiji doživela nov trenutek resnice. V tekmi, ki bi jo glede na vse okoliščine morala dobiti, je imela kronične težave z učinkovitostjo in si s porazom z 1:2 (1:0) dokončno zaprla vrata za svetovno prvenstvo 2014 v Braziliji. Predstava na zelenici zelo slabo obiskanih Stožic je razkrila kruto realnost – Slovenija ta trenutek pač ni sposobna premagati niti povprečnega tekmeca. Statistika v kvalifikacijah (na petih tekmah ena zmaga in štirje porazi) je dovolj zgovorna, da selektor Srečko Katanec nima mirnega spanca. Njegova Slovenija je na dveh domačih tekmah prejela kar pet golov in dala le enega, zato ga čaka še ogromno dela pri uvajanju discipline v igri, ki je krasila zlato generacijo.

Katanec je včeraj okrepil zvezno vrsto, da bi slovenski napad čim lažje tekel in hkrati zapiral prostor pri kreiranju hitrih islandskih akcij. V prvem polčasu je taktika uspevala. Slovenija je imela pobudo, a bila nenatančna pri zadnjih podajah, ki bi lahko povzročile paniko v gostujočem taboru. Stožice so si le oddahnile v 34. minuti, ko je povratnik Milivoje Novaković z izjemnim diagonalnim strelom zadel za 1:0. »Šele zdaj se vidi, kakšna škoda se je naredila, ker pred mojim prihodom niso igrali vsi razpoložljivi igralci,« je po tekmi navrgel Srečko Katanec, ki je posredno prav gotovo mislil na Novakovića. Ljubljančan je bil eden najbolj vidnih v domači vrsti, saj je zadrževal žogo, tekal z ene strani na drugo, a je imel to nesrečo, da ga je v drugem polčasu zasenčil Islandec Gylfi Thor Sigurdsson. Njegov izenačujoči gol s prostega strela s 30 metrov je bil paša za oči, v 78. minuti pa je pičil še v drugo, ko je preigral Boštjana Cesarja in gostom zagotovil zmago. Slovenija lahko še nekaj dni pošteno žaluje za zapravljenim. Ker je Albanija včeraj slavila na Norveškem, so točke v Ljubljani namreč štele dvojno.

Katanec se je zahvalil igralcem

Katančev prvi stavek na tiskovni konferenci o občutkih po tekmi je bil: »Nič posebnega.« Nogometašem se je v slačilnici zahvalil za pet dni skupnega dela in priznal, da v trenerski karieri še ni imel težjega tedna pri sestavljanju mozaika. »Bili smo boljši. Javnosti morda to nič ne pomeni, meni pa precej. Rezultat je resda negativen, nočem pa jokati in stokati. Dejstvo je, da so fantje tekmo dobro oddelali in dali v tej situaciji vse od sebe,« je Katanec zaščitil slačilnico. Na naše vprašanje, kaj je bilo v slovenski vrsti proti Islandiji drugače kot nedavno proti Bosni in Hercegovini, ki je v Ljubljani zmagala s 3:0, je odvrnil: »Tokrat smo bili bolj agresivni, igra na sredini igrišča je bila boljša, nasprotniku pravzaprav nismo dovolili velikih priložnosti. Večji napredek je viden. Tudi v napadu smo bolje kreirali, a kaj hočemo, če žoga noče v mrežo.«

Selektor poudarja, da zaradi tega poraza nihče ne bo vrgel puške v koruzo. Četudi je Slovenija izgubila možnosti za svetovno prvenstvo, bo nadaljeval začrtano delo in skušal tekmecem iz skupine E prekrižati načrte. Žal pa mu je »predvsem fantov, ki so si želeli uspeha in nekateri igrali na robu zmožnosti«. Med tekmo je precej živčno poskakoval ob klopi in vlagal pritožbe četrtemu sodniku, kar pa ni kaj prida pomagalo. »Sodniki se ščitijo med seboj. Videl sem še kaj več kot rdeči karton za islandskega branilca v 57. minuti. Če gre napadalec sam proti golu in je pri tem zrušen, resnično ne vem, kaj je v nogometu rdeči karton,« je pripomnil in svoje razmišljanje sklenil z željami za prihodnost: »Rad bi videl naše igralce, ki v tujini igrajo, saj je delo v reprezentanci le nadgradnja s klubske ravni.«

Cesar: Situacija ni enostavna

Slovenski kapetan Boštjan Cesar je včeraj videl več agresivnosti kot na tekmah poprej, a pravi, da se težave pojavljajo predvsem v padcu koncentracije. »Nismo sposobni odigrati vseh 90 minut na isti ravni. Spet smo iz napak dobili gola. To se nam stalno dogaja, da nasprotniki dosegajo zares fantastične zadetke, ki jih je nemogoče braniti,« je povedal Cesar in poudaril, da »situacija po porazu z Islandijo zagotovo ne more biti enostavna«. Več veselja je bilo v gostujočem taboru. Islandski selektor Lars Lagerbäck je povedal, da je slavila srečnejša ekipa in da se je prvič zgodilo, da ima Islandija po polovici kvalifikacij tako dobre možnosti za uvrstitev na veliko tekmovanje. »Morda osvojimo celo prvo mesto, a bodimo realni. Na treh domačih tekmah moramo iztržiti čim več,« je sklenil Lagerbäck.