Sočasno z začetkom sojenja v zadevi Bavčar-Šrot zaradi verižne preprodaje delnic Istrabenza, ki je Igorju Bavčarju navrgla več kot 20 milijonov evrov neobdavčenega dobička, na dan prihaja tudi do zdaj še nikoli docela pojasnjena vloga Petra Groznika pri lastninjenju Istrabenza.

Prav Groznik, ki je bil leta 2007 vodja upravljanja sredstev v KD BPD, je imel namreč eno izmed ključnih vlog pri preprodaji 7-odstotnega paketa delnic Istrabenza, ki je prek verige preprodaj končal v krogu Bavčarju naklonjenih podjetij. Vzajemni skladi iz skupine KD Group, nad katerimi je bdel Groznik, so se v lastninjenje Istrabenza vključili že v začetku leta 2007, ko so začeli pospešeno kupovati delnice koprskega holdinga in krepiti svoj lastniški vpliv. Sočasno, kot so KD Skladi kupovali delnice Istrabenza, sta se Bavčar oziroma nekdanji prvi finančnik Istrabenza Kristjan Sušinski z Boškom Šrotom že dogovorila o nakupu nekaj več kot treh odstotkov delnic Istrabenza, ki so bile v lasti Pivovarne Laško.

Prav Groznik je tedaj s svojimi nakupi tudi sprožil rekordno rast cene delnice Istrabenza, kar vsekakor ni ustrezalo Bavčarju, ki se je v tistem času trudil okrepiti svoj lastniški vpliv v holdingu. Maja 2007 pa so KD Skladi nenadoma zaključili nakupe Istrabenzovih delnic in svoj celotni 3,5-odstotni delež prodali Pivovarni Laško, ki je te delnice z opcijsko pogodbo takoj prodala naprej družbi Microtrust (v lasti Nastje Sušinskega, brata Kristjana Sušinskega). Toda po navedbah naših virov se Groznik o prodaji teh delnic dejansko sploh ni dogovarjal s Šrotom, temveč s Sušinskim. To odpira tudi vprašanje, zakaj je potemtakem delnice Istrabenza brez vsakršne premije in na škodo imetnikov točk vzajemnih skladov prodal Pivovarni Laško in ne njihovemu končnemu lastniku. KD Skladi so za delnico Istrabenza tedaj iztržili 77,5 evra, kar je bilo dva odstotka pod takratnim enotnim tečajem. Pri tem ne gre zanemariti, da se je na prav tisti dan Istrabenzova delnica ob povečanem prometu znižala za več kot pet odstotkov, že dan kasneje pa je znova začela pridobivati na vrednosti.

S tem se je podobno kot Boško Šrot tudi Groznik odpovedal dobičku, ki sta ga s kasnejšo preprodajo teh delnic ustvarila Bavčar in Sušinski. Vendar pa bo Groznik – v nasprotju s Šrotom – danes v zadevi Bavčar-Šrot na sodišču nastopil le kot priča in ne kot eden od obtoženih. Toda če bi bi KD Skladi svoje delnice Istrabenza namesto Laškemu neposredno prodali Pom-Investu (končni kupec, ki je za delnico Istrabenza odštel 130 evrov), bi za svoj paket delnic iztržili kar devet milijonov evrov več, kot so sicer. Zato se odpira tudi vprašanje, ali bi lahko imetniki točk vzajemnih skladov zdaj odškodnino terjali tudi od Groznika, tako kot jo Pivovarna Laško terja od Šrota.

Spomnimo, da je Pivovarna Laško vse delnice Istrabenza septembra 2007 prenesla na podjetje Plinfin, ki ga je kmalu zatem preprodala Sportini. Celoten 7-odstotni paket delnic Istrabenza je nato na podlagi opcijskih pogodb za 25 milijonov evrov kupil Microtrust, ki jih je še isti dan po skoraj dvakrat višji ceni prodal naprej Pom-Investu, 25 milijonov evrov dobička iz tega posla pa je Microtrust razdelil med Bavčarja (21 milijonov evrov) in Sušinskega (3,5 milijona evrov).

Zakaj je delnice Istrabenza prodal Pivovarni Laško, čeprav je vedel, da ta ni končni lastnik, Groznik včeraj ni želel pojasniti. Prav tako ni želel komentirati očitkov, da je s tem oškodoval imetnike točk vzajemnih skladov, ki sodijo pod okrilje KD Group. Odločitev, da delnic niti ne ponudi morebitnim drugim investitorjem, je še toliko bolj nerazumljiva, ker je bil Groznik v tistem času že seznanjen, da nameravata Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod) izstopiti iz lastništva Istrabenza in prodati svoj tretjinski delež. Groznik je bil namreč v času prve Janševe vlade član (kasneje predsednik) vladnega strateškega sveta za gospodarstvo, sodeloval pa je tudi pri pripravi programa umika Kada in Soda iz gospodarstva. »V postopku imam status vabljene priče tožilstva in status priče sem imel tudi v vseh predhodnih postopkih,« nam je povedal Groznik. »Na vsa preostala vprašanja glede tega primera odgovarjam samo za to pristojnim institucijam,« je še dodal Groznik.