Donedavni predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je včeraj potrdil, da se je marca letos sestal s prvim možem Agrokorja Ivico Todorićem. Kot je včeraj potrdil Janković, se je s Todorićem pogovarjal tudi o Mercatorju in ceni, ki jo je za nakup ponujal Agrokor. »Rekel se mu, da še vedno menim, da bi moral Mercator kupiti Konzum, in da je cena, ki jo ponuja, prenizka,« je vsebino pogovora na včerajšnji novinarski konferenci opisal Janković.

Gre za podatek, ki bi morda lahko dal zgodbi o Agrokorjevem vstopu v Mercator novo razsežnost. Najprej v povezavi z datumom sestanka. Janković je včeraj dejal, da se je s Todorićem sestal pred tremi meseci, torej marca. Enako so nam že v ponedeljek zatrdili viri, na katere smo se pri poročanju o sestanku sklicevali v včerajšnjem članku.

Zakaj je pomembno vedeti, da sta se Janković in Todorić srečala marca? Takrat so politične delnice aktualnega ljubljanskega župana kotirale precej višje kot danes. Kljub poročilu komisije za preprečevanje korupcije, ki je pri Jankoviću zaradi prepleta transakcij med podjetji, povezanih z njegovo družino, in Grepom ugotovila sume korupcijskih tveganj, je bil namreč Janković večino marca še vedno predsednik Pozitivne Slovenije – stranke, ki je vodila pogovore o oblikovanju vlade. Res je, da je Janković že pred tem na kongresu svoj položaj »zamrznil«. A tudi v stranki so njegov odhod takrat predstavili kot nekakšen dogovorni začasni umik do trenutka, ko bo dokazal svojo nedolžnost. Omeniti še velja, da je imel glavno besedo pri izbiri Alenke Bratušek za svojo naslednico prav Janković.

Ivica Todorić je imel tako marca letos še vedno veliko razlogov verjeti, da Zoran Janković v Sloveniji vleče veliko niti in odpira mnoga vrata. Naključno ali ne, se je prav v času njegovega srečanja z Jankovićem začela odločilna faza novega, skupaj že devetega postopka za prodajo Mercatorja. Konec februarja se je tako Agrokor odzval na vabilo, ki ga je na 70 naslovov potencialnih vlagateljev v imenu konzorcija prodajalcev poslala investicijska banka ING. V začetku marca je Agrokor objavil ponudbo za prevzem Konzuma, z iztisnitvijo malih delničarjev pa si je odprl manevrski prostor za oddelitev hrvaške trgovske družbe na posebno podjetje, ki bi jo dokapitalizirali zunanji vlagatelji. S tem bi Todorić dobil tudi del denarja za nakup Mercatorja. Agrokor je nato zavezujočo ponudbo oddal v začetku maja.

Če je torej Todorić želel pri Jankoviću potipati njegov »utrip« glede Agrokorjevega nakupa Mercatorja in slišati še mnenje nekdanjega dolgoletnega predsednika uprave te družbe, je Jankovićev motiv za sestanek bolj ali manj jasen. Kot je znano, je aktualni ljubljanski župan večinski lastnik družbe KLM Naložbe, ki ima v lasti 1,61 odstotka delnic Mercatorja. Prodaja tega deleža je ključna za finančno sanacijo KLM Naložb in drugih podjetij iz kroga družine Janković. Po ceni, ki jo je za delnico ponudil Agrokor (120 evrov), bi KLM Naložbam prodaja prinesla okoli sedem milijonov evrov, kar je še vedno približno štiri milijone evrov manj od vrednosti posojila, ki ga je družba pri Factor banki najela za nakup delnic. Že obresti na omenjeno posojilo so KLM Naložbe stale še vsaj dvakrat več od vsote prejemkov iz dividend.

Tudi zato gre Jankoviću verjeti, ko pojasnjuje, da je Todorića prepričeval, da je cena, ki jo ponuja za Mercator, prenizka. »Sam ponujam Mercatorjeve delnice po ceni 111 evrov ali več. Če mi kdo ponudi takšno ceno, jih bom prodal,« je poudaril Janković.

A odprto ostaja vprašanje, ali mu je bil Todorić pri pogovorih o ceni pripravljen prisluhniti v zameno za pomoč pri prihodu v Slovenijo in pripravi terena pri ekipi Alenke Bratušek. »O Mercatorju nisem govoril z nobenim v vladi ali tistimi, ki ga bodo zdaj prodali,« je poudaril Janković. Bratuškova je že v ponedeljek dejala, da za sestanek Janković-Todorić ne ve. Nekdanji kandidat za finančnega ministra Andrej Vizjak pa je udeležbo na sestanku zanikal, saj da se je s Todorićem nazadnje videl pred osmimi leti.