Najbolj ogroženim skupinam prebivalstva - otrokom s kroničnimi boleznimi, kroničnim bolnikom in starejšim od 65 let - bo za cepivo prispeval Zavod za zdravstveno varstvo Slovenije, tako da bodo sami plačali le 1500 tolarjev, vsi drugi bodo morali za cepljenje plačati 2500 tolarjev.

"Precepljenost na Koroškem doslej ni bila visoka, želimo pa si, da bi se proti gripi zaščitil velik del prebivalstva," pravi Evgen Janet. Strokovnjaki ocenjujejo, da bosta letos prevladovala tipi gripe A - New Caledonia in A - Fuijan ter tipa B - Shanghai, zato bo cepivo vsebovalo antigene, ki so podobni tem virusom gripe. Cepljenje proti pnevmokoku, ki je namenjeno preprečevanju pljučnic, pa na Koroškem priporočajo manj odpornim, slabotnim, starejšim, tistim, ki so pogosto v bolnišnici, otrokom do dveh let starosti, če imajo kronične bolezni ali so nagnjeni k okužbam, bolnikom z rakom bezgavk in krvotvornih organov. Cepljenje proti pnevmokoku je letos cenejše in stane 3500 tolarjev.

Iz Koroške so minuli teden poslali prve vzorce, v katerih sicer še ni bil dokazan virus gripe, dokazali pa so prisotnost virusa RSV, ki je najpogostejši vzrok okužb spodnjih dihal pri otrocih, starih do enega leta. Okužba je podobna običajnemu prehladu, potek bolezni pa je hujši in dolgotrajnejši. "Za ta virus ni posebnih zdravil, je le podporna terapija, posledice pa niso takšne kot pri gripi. Najboljše je samozaščitno ravnanje, ki krepi splošno odpornost, kar pomeni, da naj bo v prehrani dovolj sadja, zelenjave, sicer pa dovolj gibanja in vremenskim spremembam prilagojeno oblačenje," je še povedal Janet.

Komu priporočajo cepljenje?

V zavodu za zdravstveno varstvo priporočajo cepljenje zdravim ljudem, ki nimajo alergije na cepivo, otrokom, študentom in zaposlenim, saj se na tak način omeji širjenje bolezni po ustanovah in podjetjih. Izrecno priporočilo pa velja za kronične bolnike in starejše ljudi. Cepljenje odsvetujejo osebam s povišano telesno temperaturo in tistim, ki prebolevajo akutno bolezen. Stranski učinki cepljenja, kot so povišana temperatura, slabo počutje, oteklina, bolečina na mestu vboda, so redki in izginejo v dveh dneh.