"Kandid ali optimizem je najboljše Voltairovo delo," je ocenil režiser predstave Plamen Kartaloff . V tem filozofskem romanu iz leta 1759 se je avtor satirično ponorčeval iz plemstva in tedanje francoske družbe, v njem pa je nasprotoval vojni, stanovskim razlikam, verski nestrpnosti in vsakršni obliki predsodkov. "Bernstein se je odločil uporabiti Voltairov roman za predlogo glasbene komedije, v kateri je hotel ohraniti tradicijo evropske klasične glasbe in jo dopolniti z ameriškim načinom skladanja. Ustvaril je imenitno gledališko delo."

Mnogi strokovnjaki označujejo Candide kot muzikal. Dr. Sara Trampuž , strokovnjakinja s področja zgodovine glasbe, je prepričana, da je Bernsteinova stvaritev komična opereta. "Po Bernsteinovem pojmovanju je namreč muzikal samo takšno gledališko delo, ki se odvija v ZDA, junaki so Američani, dogajanje pa je postavljeno v ameriški vsakdan," je pojasnila. "Candide pa ne izpolnjuje vseh teh meril."

Za mnoge nastopajoče bo ta predstava velik izziv, še posebno za operno pevko Petyo Ivanovo , ki bo morala prvič v življenju peti lebdeča več metrov nad odrskimi deskami. "Pred premiero se bom šla drago zavarovat," se je pošalila. V predstavi bodo med drugim nastopili še Vojko Belšak, Emil Baronik, Valter Dragan, Marjan Trček, Metod Žunec in drugi. Dirigentska taktirka bo v roki Simona Robinsona, scenograf je Boris Stoynov, koreograf pa Edward Klug. Na predstavi bodo peli angleško, gledalcem pa bodo pomagali slovenski nadnapisi. Sodelovala bosta tudi operni zbor in balet SNG Maribor.