Uradniki vedo več od zdravnikov specialistov

Nadaljevalo se je, ko je dr. Janez Drnovšek spregovoril, kako moramo negovati in krepiti socialno državo. Oglasila se je pravnica in še dopolnila prej omenjenega zdravnika. Ob zgodbi prizadetega bolnika, ki je med bolniško letel na cesto in ki mu je po dveh zgrešenih stopnjah zdravniških komisij dala prav šele direkcija Zavoda za zdravstveno zavarovanje, nas je vodila skozi birokratsko džunglo, ki omogoča takšne zlorabe, in za povrh ob nedvoumni odločbi ustavnega sodišča, na katero pa se oblast po svoji stari navadi požvižga. Drnovšek je razkuril tudi zdravnico, ki je v Nedeljskem dnevniku že razkrinkala nesramno varčevanje s potnimi stroški na rovaš najbolj prizadetih bolnikov. Kot takrat se tudi zdaj v strahu pred maščevanjem ne upa predstaviti: "Moj bolnik ima priščipnjen živec, hude in kronične bolečine, vsak dan dobiva injekcije, k meni ga vozijo, ker ne more hoditi. Tudi pregled EMG pri nevrologu je zelo boleč, pa ga moram nanj povsem nesmiselno pošiljati zaradi birokratske zahteve, da ga na več mestih znova in znova prebadajo z debelimi iglami, ker pusti komisija njegovo vlogo zastarati, in se mora drag ter za bolnika tako neprijeten, boleč pregled ponavljati vsakih šest mesecev, in to kljub mojemu in specialistovemu mnenju. Drugi primer je delavec, ki ga zaradi hude bolezni pošljem v bolniško. Tako sama kot specialist nedvoumno ugotoviva, da nikakor ni sposoben za delo, ki mu je celo povzročilo to bolezen. Komisija se ne zmeni za to in ga pošlje delat. Videla sem ga, siv je od bolečin. Komisija mu neposredno ogroža zdravje, a kaj ko ni strokovnega nadzora nad njeno odločitvijo. Bolnica, 46 let ima, je preživela zahtevno operacijo in po njej dobila pljučno embolijo in infarkt. Kardiolog je nikakor ne pusti delat, jaz tudi ne, komisija pa ji mirno zaključi bolniški stalež in jo pošlje na delo za polnih osem ur, prav na fizično zahtevno delo, v okolje, ki ji je načelo zdravje. S tem so ji ogrozili zdravje in življenje, ko pa sem obupana spraševala, kako ji še lahko pomagam, sem dobila nasvet, naj jo napotim k varuhu človekovih pravic!"

Vsaka sprememba stvari le poslabša

- V prejšni številki smo pisali, kako je ustavno sodišče za dva člena zdravstvenega zakona ugotovilo, da nista v skladu z ustavo in da kršita človekove pravice. Uskladiti bi ju morali do leta 1999, pa se ni še nič zgodilo. Zanimalo nas je, ali gredo nove spremembe v to smer.
"Nasprotno! Vsaka sprememba stvari le še poslabša! Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje nam sicer še ni uspel dostaviti vseh dokumentov in zdravnikom celovito predstaviti, kako bodo tekle novosti. Zavod za zdravstveno zavarovanje pa nas je na sestankih le obvestil, da se zakonodaja menja in da ne bo več dokončnih odločb invalidskih komisij. Sploh veste, kaj to pomeni?!" - Seveda ne vemo, a po tonu slutimo, da nič dobrega.
"Denimo, da vas zaradi hude in kronične bolezni pošljem na invalidsko komisijo. Ta vam izda odločbo, da ste invalid ali 1. ali 2. ali 3. kategorije. In ste bili. Doslej. Zdaj ne boste več." - Kako ne, so v komisiji takšni strokovnjaki, da me bo komisija pozdravila, ko me vi in specialisti niste mogli?
"Brez črnega humorja prosim! Ta odločba preprosto ne bo več dokončna. Komisije bodo občasno revidirale postopke. Niso nam še razložili, katere in kako, le namignili so, da vas bodo poslali na primer na delovno rehabilitacijo, potem pa v službo ali na borzo dela." - In delo me bo pozdravilo?
"To ne, zgodilo se bo le to, o čemer ste že pisali. Znebili se bodo vas in predvsem stroškov, ki jih ima njihova blagajna z vami. Te stroške bodo pač prevrgli na nekoga drugega, vi pa se boste po vsej verjetnosti kmalu znašli na borzi dela. Glede na vaš zdravstveni in splošen položaj v gospodarstvu si lahko kar predstavljate, kako se bodo delodajalci pulili za vas." - Toda država, ki to povzroča, se stroškov ne bo znebila, zakaj potem počne to?
"Žoga se z bolniki in denarjem. Logika ZPIZ je povsem na dlani! Če njegova komisija ugotovi, da kar naenkrat niste več invalid, razbremeni svojo blagajno. Hkrati seveda obremeni zdravstveno in še po bolniku udari. Kdo bo takšnega človeka še vzel v službo?! Invalidske pokojnine so res nižje od običajnih, nekatere prav sramotno nizke, toda vsaj minimalno socialno varnost so zagotavljale."

Varčuj, pa naj stane kolikor hoče

- Kakšna bo torej moja prihodnost, če ste me že vzeli kot hipotetični primerek?
"Črna! Delo boste težko našli, ob invalidsko pokojnino boste, stresi bodo hudi, bolezen se vam bo ponovila in poslabšala, prej ali slej se boste spet znašli pri zdravniku. Če pa boste po sreči le našli delo, vas bom gotovo srečala, vas večkrat poslala na bolniško, vse huje bo..." - In zame bo naprej skrbelo zdravstvo?
"Ne vem. Niti tega nam še niso pojasnili, kdo bo kril stroške ponovnih pregledov, revidiranja postopkov in podobno. No, kot sem rekla, breme bo tako ali drugače razen na vas spet padlo na zdravstveno blagajno. Saj ZPIZ ni kaj očitati, obnaša se racionalno, kot mu omogoča zakon." - Deniva, da sem se najprej napil od sreče, ker kar čez noč nisem več invalid, potem le našel delo, spet zbolel... Boste res dobri z menoj in me pošiljali na bolniško? Tudi o bolniškah poslušamo srhljive stvari.
"Tu sva spet pri ZZZS. Ta je zainteresiran, da potrjuje čim manj bolnišk. Brala sem, kaj ste pisali o fantu, ki ga je delodajalec med bolniško vrgel na cesto, pa sta kar dve stopnji komisije dali prav delodajalcu. Namignili ste na ponarejanje, podkupovanje, toda morda gre zgolj za ekonomsko logiko in jasna navodila - Varčujte, varčujte za vsako ceno! Torej se bo tudi ZZZS skušal znebiti bolnika, spet bo sprožen postopek za vašo invalidsko upokojitev in začaran krog se bo zavrtel. Vam, ki vas bodo prisilili zaplesati v njem, ne bo nič več jasno. Hodili boste na drage, neprijetne, boleče, celo škodljive preglede le zaradi birokracije..."

Bolniške na normo so grozljiva bedarija

- Pa kje, za vraga, je potem smisel vsega tega?
"Smisel je le v železni logiki birokracije in zvračanju denarnih bremen sem ter tja. Ni pa dvoma, da bo tudi ZZZS zdravstvu prepotrebna sredstva trošil za uradniško samovoljo. Da o daljših čakalnih vrstah za res potrebne niti ne govorim! Invalidske komisije so doslej ocenjevale vaše delovno mesto, odslej bodo le še vaš poklic. Če ste kemijski tehnik, bodo ocenili, da to ni nevaren poklic. Ne bodo se zmenili za vaše delovno mesto, zato se boste lahko znašli prav na njem, v strupenem, škodljivem okolju, ki vam je vse tegobe enkrat že povzročilo. Komisija bo enostavno sklenila, da ste kot kemijski tehnik sposobni za delo, za kakšno, to pa bo prepuščeno delodajalcu. Od tod lahko sklepate sami." - Še enkrat, ostanete mi le še vi in vaša dobra volja, ali me boste poslali v bolniško ali ne?
"Bolj malo bo odvisno od moje dobre volje. Zdaj se po Sloveniji vrstijo sestanki, na katerih nam dajejo nova navodila, napotke, zbornike ... Uh, kakše gore papirja! Nekdo že s tem papirjem debelo služi, za osnovno zdravstvo pa je vse manj denarja. Nič se ne spomnim kakšnega javnega razpisa za to. Poglejva le zbornik diagnoz. Sila debela knjiga! Normirali so nam vse bolezni. Točno so določili, koliko dni bolniške vam bo pripadalo za določeno diagnozo..." - To pa ne bo šlo! Na meni so za eno diagnozo poskusili najmanj tri antibiotike, preden je eden prijel, pa še vmes so mi enkrat dali zdravilo, da je izničilo slabe posledice prvega, ki ga nisem prenesel. Je to zajeto v zborniku diagnoz in norm?
"Seveda ni in ne more biti. Vsaka bolezen, vsak bolnik je enkraten primer. V medicini 2 krat 2 ni nikoli ali vsaj zelo redko 4. To so nam vtepali v glavo že na fakulteti. To normiranje je grozljiva bedarija. Le zdravnik vidi, ali je zdravilo prijelo ali ne, ali je angina že pozdravljena ali celo napreduje, kaj vse se dogaja z bolnikom. Zdaj bom vaš karton po normi bolniških dni poslala k imenovanemu zdravniku, vas pa delat, pa če boste v resnici že zdravi ali ne..."

Zdravniške roke v papirnatih verigah

- Zato mi bo huje in čez dva dni bom spet pri vas, šef pa me bo ozmerjal, da sem hipohonder, ki beži pred delom?
"Točno tako. Pa vas jaz po ponovljeni bolezni ne bom smela poslati na bolniško, niti za en dan ne več. Tudi na komisijo ne boste šli kot doslej. O vaši usodi bo odločal kar ‚imenovani zdravnik’. Ne jaz, ki poznam vas, vaše razmere, delovno okolje, zgodovino vseh vaših bolezni in to konkretno še posebej. Jaz za to nisem več dobra. Odločal bo nekdo, ki nima pojma o vas, ki bo ne kot zdravnik, ampak kot administrator zrl le v karton, in ki ima, kot ste že pisali, jasno navodilo - varčuj!!! Vas in vaše zdravje so s tem zakonom ogrozili, meni pa so vzeli opravilno sposobnost in me strokovno povsem degradirali." - No, jaz se bom vsekakor pritožil, če me bodo ogrožali!
"In imeli bodo 15 dni časa, da vam stalež odobrijo ali ne, pa še 30 dni, da odgovorijo na pritožbo. V tem času pa morate delati in lahko tudi umrete. Ta ‚imenovani zdravnik’ za povrh niti formalno več ne sodi pod strokovni nadzor Zdravniške zbornice Slovenije, tako vam je pregorela še ena varovalka. Seveda tudi stroki več ne sledi, zgublja prakso, ne izobražuje se več, le zakone in predpise študira. Njegova odločitev pa premaga odločitev educiranega zdravnika klinika, še takšnega specialista. Če boste preživeli, vam bo ostala le še sodna pot, o dolžini in pravičnosti te pa ste napisali tudi že kar nekaj. Le eno izvedensko mnenje vas bo stalo nekaj sto evrov." - Rezultat vsega tega, razen tega, da bom jaz ogrožen in vi degradirani, pa bo ...
"... več papirja, več ocen, pregledov, kartonov ... In v tistih 15 dneh, ki sem jih omenjala, raje ne hodite k meni, pa če boste še tako bolni. Ves vaš karton bo v tem času pri ‚imenovanem zdravniku’ birokratu. Naj se na pamet naučim vse podatke o svojih bolnikih, njihovih zdravilih, alergijah, posebnostih?!" - Še enkrat, smisel vsega?
"Smisla ni, so pa dejstva. Kot delavec in bolnik ste postali potrošno blago, brez pravice do nemotenega zdravljenja. Zaščiten je delodajalec, delavca pa je sistem zavrgel, brž ko ni več povsem uporaben. Varčevanje je preraslo vse strokovne in etične argumente. Če le kdaj, bi ti zdravniki uradniki potrebovali strokovni nadzor prav zdaj. In prav zdaj so jim ga povsem ukinili. Bila so poslanska vprašanja, svoje so rekli ustavno sodišče, stroka, zdravniki, a tank, imenovan ‚varčevanje’, mendra vse pred seboj. Sistem sam pri tem kajpak troši neusmiljeno. Za njegovo birokracijo nikoli ne zmanjka sredstev, le za zdravje jih ni. Tudi lečeči zdravnik vse bolj tone v papirjih, večjo odgovornost mu nalagajo, bolj mu z njimi vežejo roke. In papirne verige so tiste, ki jih je najtežje zlomiti." <%I> V naslednji številki se bo oglasil zdravnik, ki pa se upa predstaviti. Trdi, da je že pred šestimi leti razkrinkal početje koprske invalidske komisije. Rezultat? Nič se ni zgodilo, le njemu se maščujejo. <%I>