V dom bodo prve stanovalce naselili oktobra, uradno pa ga bodo odprli 18. septembra. Včeraj sta župan Matjaž Zanoškar in direktor Koroškega doma starostnikov Črneče Srečko Mlačnik podpisala pogodbo, s katero dom v Slovenj Gradcu postaja del črneškega javnega zavoda kot dislocirana enota. "Zelo smo zadovoljni, da je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pristalo na to, da dom sprejme v upravljanje. To je veliko bolje kot iskati koncesionarja, saj ta bolj gleda na dobiček, kar podraži storitve za varovance. Primer takega reševanja je ugoden za državo, ker ji ni treba financirati gradnje, za nas pa, ker občanom omogočamo namestitev v dom, ki bo po odplačilu posojil po dvajsetih letih v lasti občine, skrb za varovance pa je prepuščena zanesljivemu javnemu izvajalcu," je povedal Zanoškar.

Enota v Slovenj Gradcu bo imela 92 postelj, vodila jo bo Marjana Kamnik, ki se je kalila v črneškem domu kot pomočnica direktorja. Mlačnik je dejal, da je prošenj za slovenjgraški dom 120, prvi mesec pa bodo vselili okoli 40 varovancev, 16 bo preselitev iz črneškega doma. Zaposlitev bo na začetku dobilo 23 oseb, prošenj pa so prejeli 270. Cena oskrbnega dne bo 20 evrov, kar je ceneje kot v radeljskem domu in za 5 evrov dražje kot v javnih zavodih. V domu bo v pritličju urejen tudi oddelek za starostnike, ki trpijo za demenco.

Mlačnik je tudi opozoril, da v domu ne morejo zaposliti zdravnika, saj razpisi ostajajo brez odziva, ter da je med varovanci vedno več takih, ki potrebujejo več oskrbe zaradi različnih bolezni. "Ena od možnih rešitev je, da bi se v Sloveniji težav, ki jih prinaša starost, lotili z organiziranjem negovalnih oddelkov v okviru javnega zdravstva, kot so to storili povsod po Evropi. Sedanje stanje je takšno, da se v bolnišnicah otepajo zavarovancev, ki zasedajo postelje in tja ne sodijo, in bi jih radi prepustili domovom za stare, kamor prav tako ne sodijo," je dejal Mlačnik.