Raziskovalci z univerze v Sheffieldu so prednosti poligamnih zvez izluščili iz raziskav o vplivu zakonskega življenja na ljudi, ki jim jih je posredovala Mednarodna organizacija za zdravje. Analiza raziskav je tako pokazala, da moški, ki živijo v državah, kjer je poligamija dovoljena, živijo dlje od moških, kjer je uzakonjena monogamija.

Raziskovalci menijo, da pritisk, ki ga čuti moški, ki mora skrbeti za veliko družino, prispeva k boljši skrbi za lastno zdravje in telo. K daljšemu življenju pa naj bi prispevala tudi skrb in pozornost več žena. Psiholog Lance Workman k tem ugotovitvam dodaja: „Če imaš več žen, ki zate skrbijo in se borijo za tvojo pozornost, ti lahko pomagajo podaljšati življenje.“ „Znano je, da poročeni moški v monogamnih skupnostih živijo dlje kot samski,“ je še dodal v podporo svojo trditvi.

Prste naj bi imela vmes tudi evolucija, ki zaradi bitke med ženskami v poligamni skupnosti poskrbi, da se le močni in pametni poročijo in imajo več potomcev. Dobri geni se tako prenašajo naprej in poskrbijo za zdravo prihodnjo generacijo. „Če poligamno družbo vzamete pod drobnogled, boste opazili, da je rivalstvo med moškimi zaradi pritiska precej izrazito. Le najbolj uspešni moški imajo štiri ali pet žena, manj uspešni pa nobene,“ je dejal Workman.

Antropolog Chris Wilson se nad ugotovitvami raziskovalcev ne čudi in dodaja: „Ne preseneča me, da moški v nekaterih drugih skupnostih živijo dlje kot moški v monogamnih skupnostih, saj ko jim umre žena, nimajo nikogar, ki bi zanje poskrbel.“