Gre za doslej najhujši ukrep kitajskih oblasti, odkar so se z začetkom olimpijskih iger v kitajski prestolnici začele vrstiti protibetanske demonstracije. Kitajska zakonodaja policiji omogoča, da posameznika administrativno pripre brez predhodnega sodnega postopka.

Pri šesterici priprtih naj bi šlo za člane skupine Študenti za svobodni Tibet, ki je od 6. avgusta v Pekingu pripravila osem protibetanskih protestov. Kitajska policija o priprtih ni podala podrobnejših podatkov, sporočila je le, da je enemu med njimi ime Thomas.

Z ameriškega veleposlaništva v Pekingu so sporočili, da so zaradi informacij o priprtju Američanov v stiku s kitajskimi oblastmi. Kot je povedala tiskovna predstavnica veleposlaništva Susan Stevenson, dvostranski sporazumi Kitajsko obvezujejo, da mora ZDA v štirih dneh obvestiti, če ima priprtega ameriškega državljana.

Kitajske oblasti so večino protestnikov ob olimpijskih igrah hitro izgnale iz države, 10 tujih aktivistov pa naj bi bilo še vedno pod nadzorom kitajske policije. Poleg šesterice v torek prijetih Američanov namreč pogrešajo še dva Američana, Nemca tibetanskega porekla in Britanca, ki so poskušali v četrtek po polnoči pripraviti proteste blizu olimpijskih prizorišč.