Podobnik je predstavnikom občine in civilne iniciative obljubil, da bodo prek ministrstva za obrambo nemudoma zagotovili profesionalno fizično varovanje deponije gum, da ne bi ponovno prišlo do požara. To je bila tudi osnovna zahteva civilne iniciative, ki je med drugim zahtevala tudi odstop ministra.

"Naš osnovni cilj je, da se gume čim prej odstranijo. Če to ni takoj možno, pa da se zagotovi profesionalno varovanje deponije," je po sestanku povedal namestnik predsednika civilne iniciative za sanacijo deponije odpadnih gum v Lovrencu na Dravskem polju Anton Habjanič.

Rezultati analize konec avgusta

Dogovorili so se tudi, da bodo do konca prihodnjega tedna pripravili osnutek sanacijskega programa; kakšen natančno bo in kdaj bi lahko bila sanacija končana, pa bo znano po analizi vzorcev tal, pridelkov in vode na območju deponije, ki jo opravlja Zavod za zdravstveno varstvo Maribor. Prvi rezultati bodo znani po 20. avgustu, dokončni pa konec avgusta, je povedal Podobnik.

Minister je opozoril, da morajo pri postopku spoštovati roke, vezane za upravne postopke. Dodal je, da postopek za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja podjetju Albin Promotion, ki upravlja z deponijo, teče nemoteno, in da bi lahko agencija za okolje to dovoljenje odvzela prihodnji teden.

Podžupan občine Kidričevo Jožef Medved je povedal, da se strinjajo z dogovorjenimi roki in da bi lahko gume in snov, ki je ostala po požaru, začeli odstranjevati v roku tedna dni. Kam jih bodo odpeljali, še ni določeno, po ministrovih besedah pa "obstaja realna možnost", da v eno sosednjih občin. Medved opozarja, da bodo, če roki, za katere se bodo dogovorili prihodnji teden, ne bodo držali, "nezadovoljni" in bodo morali "začeti izvajati nekatere druge ukrepe".

200 odškodninskih zahtevkov

Habjanič je povedal, da so prebivalci vložili okoli 200 odškodninskih zahtevkov - tako za materialno škodo kot duševne bolečine - v skupni višini 500.000 evrov. Zahtevke bodo na Albin Promotion, ki ga vodi Albin Brencl, naslovili v ponedeljek; če ne bo odziva, bodo v civilni iniciativi zagotovili pravno pomoč, prek katere bodo lahko posamezniki vlagali odškodninske tožbe.

Stroški sanacije še niso ocenjeni, je povedal Podobnik, meni pa, da "ne bodo majhni". Kril naj bi jih upravljalec deponije.