V dveh dnevih spopadov med protestniki in varnostnimi silami v Kašmirju je umrlo več kot dvajset ljudi. Uničujoča verska polarizacja pa grozi sekularnemu ustroju indijske države.

Streljali na vse, kar se premika

Kašmir je postal sporno ozemlje po delitvi Indije in Pakistana leta 1947. Državi sta zaradi Kašmirja bojevali skoraj pol ducata vojn, katerih posledica je bila razdelitev Kašmirja. Indijski del tvori zvezna država Džamu in Kašmir, ki jo sestavljata večinoma hindujski Džamu in ožje območje Kašmirja s prestolnico Šrinagar, kjer skoraj izključno živijo muslimani.

Sporna zaplata zemlje, namenjena udeležencem vsakoletnega romanja hindujcev v sveti kraj Amarnath v kašmirski Himalaji, je bila najprej uradno prepisana na hindujske organizatorje romanja s sedežem v Džamuju, proti čemur so protestirali muslimani v Kašmirju. Preklic prepisa je povzročil proteste hindujske populacije v Džamuju, kjer je prišlo do zaprtja edine oskrbovalne poti, avtoceste, ki vodi v Kašmir. Ekonomska blokada je terjala nove proteste muslimanov v Šrinagarju. Na maršu proti pakistanskemu delu Kašmirja in močno zastraženi uradni razmejitveni črti, ki se ga je udeležilo blizu sto tisoč ljudi, je prišlo do streljanja indijskih varnostnih sil, v katerem je bil ubit tudi politični voditelj ene izmed kašmirskih separatističnih frakcij, Šejk Abdul Aziz. Izbruhnili so še hujši spopadi med protestniki in varnostnimi silami. Na celotnem območju Kašmirja so uvedli policijsko uro in varnostnim silam ukazali streljati na vse, kar se premika.

Zgrešene strategije

Opazovalci so enotni, da je vprašanje dodelitve zemlje zgolj povod in ne razlog nasprotovanj med obema območjema v zvezni državi Džamu in Kašmir. Prestolnica bivše kneževine samostojnega Kašmirja se je v zimskem času iz gora in muslimanskega Šrinagarja selila v nižino in hindujski Džamu, kar naj bi se s trajno razdelitvijo administracije pod indijsko upravo spremenilo v škodo Džamuja, ki mu je bilo dodeljeno manjše število državnih ustanov. Hindujci v Džamuju se počutijo tudi demografsko ogrožene od muslimanov v Kašmirju, kar je izkoristila vseindijska stranka hindujskih nacionalistov BJP, ki je v podporo Džamuju napovedala agitacije po vsej državi. Cestne blokade in protesti že hromijo zvezni državi Pandžab in Gudžarat ter poslovno prestolnico Mumbai.

Vzrok, da je dva meseca trajajoči območni spor pridobil široke razsežnosti, ki jih občuti skoraj vsa država, je posledica pomanjkanja učinkovite strategije in politike indijske vlade, se strinjajo analitiki. Indija je s krvavo zadušitvijo protestov v Kašmirju prekršila tudi lastno pravilo mirovnega procesa s Pakistanom o nični toleranci kršitev človekovih pravic in pokopala upanje v preporod Kašmirja po 20 let trajajoči vstaji, ki se je polegla leta 2004.