Največja borzna družba Krka je polletne rezultate že objavila, prav tako pa je poslovanje v prvem polletju razkrila tudi NKBM. Osnovne podatke o poslovanju je razkril tudi Petrol. Prav od Krke in Petrola so imeli borzni analitiki najvišja pričakovanja. Medtem ko je Petrol presegel pričakovanja, pa je bil Krkin dobiček pod napovedmi analitikov. Pod pričakovanji je poslovala tudi NKBM, ki je utrpela visok padec čistega dobička, čeprav je bila rast čistih obresti več kot trikrat višja, kot so napovedovali analitiki.

O tem, kakšne rasti čistega dobička in čistih prihodkov od prodaje so v prvih šestih mesecih letošnjega leta zabeležile najpomembnejše borzne skupine, smo vprašali nekatere borzne poznavalce in analitike. Najvišjo rast čistega dobička med analiziranimi borznimi družbami bo po njihovem mnenju v prvem polletju dosegla Skupina Gorenje, pri kateri v povprečju pričakujejo 19,2-odstotno rast čistega dobička. Dvomestno rast čistega dobička analitiki napovedujejo le še Mercatorju in Iskri Avtoelektriki, medtem ko za Intereuropo in Luko Koper napovedujejo strm padec čistega dobička. Kot pojasnjuje Bojan Ivanc iz KD BPD, bo padec dobička pri obeh družbah predvsem posledica njune lanskoletne prodaje deleža v Banki Koper, pri kateri sta iztržila visoke dobičke. Padec čistega dobička analitiki pričakujejo tudi pri Savi in Pozavarovalnici Savi.

Med analiziranimi družbami analitiki najvišjo rast čistih prihodkov napovedujejo Luki Koper in Intereuropi, ki jima na tretjem mestu sledi Žito. Ker pa naj bi pri vseh treh omenjenih družbah rast čistih prihodkov presegla rast čistega dobička, naj bi se posledično poslabšala tudi njihova dobičkonosnost poslovanja. Tudi pri preostalih družbah analitiki v večini ne napovedujejo bistvenega izboljšanja poslovanja, saj v povprečju napovedujejo, da bodo čisti dobički ostali na enaki ravni kot lani, medtem ko naj bi se čisti prihodki zvišali za desetino. Vendar pri tem ne gre zanemariti, da je lani večje število družb zabeležilo visoke enkratne prihodke zaradi prodaje finančnih naložb, zaradi česar je primerjava rezultatov otežena.