Po poročanju Xinhue so samomorilski napadalci z doma izdelanimi bombami najprej napadli vladno poslopje v mestu Kuqa. Odjeknilo naj bi več kot deset eksplozij, v najhujši od njih pa je bil ubit en varnostnik, štirje ljudje so bili ranjeni. Policija je začela streljati na napadalce in enega od njih ubila, medtem ko se je eden razstrelil, tretjega pa so ujeli.

Nekaj ur kasneje je nasilje izbruhnilo na bližnji tržnici, na kateri se je skušalo skriti pet napadalcev, a jih je policija odkrila. Policisti so dva od njih ustrelili do smrti, trije pa so se razstrelili z lastnimi bombami. Ujeti napadalec naj bi sicer izjavil, da je v napadu sodelovalo 15 ljudi, ob sklicevanju na Xinhuo piše francoska tiskovna agencija AFP.

Po eksplozijah in obstreljevanju so Kuqo s pomočjo obilice vojske povsem zaprli. "Po ulicah patruljirajo vojaki," je tuji očividec po telefonu povedal za nemško tiskovno agencijo dpa v Pekingu. Policija je tudi ukazala, da ne sme nihče zapustiti mesta. V avtonomnem območju Xinjiang na skrajnem severozahodu Kitajske sicer že nekaj časa veljajo strogi varnostni ukrepi, še posebej po tem, ko je bilo v napadu v mestu Kashgar v začetku avgusta ubitih 16 obmejnih policistov.

Ker kitajske varnostne sile nenehno ponavljajo, da obstaja nevarnost, da bodo tamkajšnji ujgurski separatisti ogrozili olimpijske igre, so se v Pekingu na kriznem sestanku sešli kitajski olimpijski funkcionarji in strokovnjaki. Po mnenju organizatorjev OI napadi sicer niso v povezavi z igrami. Generalni sekretar BOCOG Wang Wei je tako novinarjem v Pekingu dejal, da ne verjame, da so napadi povezani z olimpiado ali da bodo imeli kakršenkoli vpliv na igre.