Žrtvi napada sta starša ameriške odbojkarice Elisabeth Bachman, Todd in Barbara Bachman. Devetindvajsetletna Bachmanova, ki je ZDA zastopala na olimpijskih igrah v Atenah, je poročena s trenerjem moške odbojkarske reprezentance Hughom McCutcheonom.

Napad je se je zgodil malo po poldnevu in je še toliko bolj presenetljiv, saj so nasilni napadi na Kitajskem redki, predvsem v času olimpijskih iger pa veljajo še posebej strogi varnostni ukrepi.

Kitajska tiskovna agencija Xinhua je poročala, da gre za Tang Yongminga, 47-letnega ločenca, ki ga sorodniki niso videli že dva meseca. Njegovega imena ni na seznamu skoraj 180.000 potencialno nevarnih oseb, med njimi tudi 12.000 osumljenih terorizma.

Tang naj bi napadel Bachmanova in njunega turističnega vodiča, ki je bil prav tako ranjen. Hčerka Elisabeth, ki je bila z njimi pa je ostala nepoškodovana. Barbaro Bachman trenutno zdravijo v bolnišnici, podrobnosti o napadu pa zaenkrat še niso znane.

Na ameriški ambasadi v Pekingu dvomijo, da je bil par napaden zaradi svoje nacionalnosti, napad pa so označili "kot nerazumno nasilno dejanje." Vendar pa so ZDA svoje državljane vseeno posvarile naj bodo previdni, da bi se izognili ropom in pretepom.

Napadi na tujce na Kitajskem sem zelo redki, predvidena kazen za napad na tujca pa je tudi strožja kot za napad na Kitajca.

Olimpijsko dogajanje na Kitajskem pa so danes zaznamovali tudi protibetanski protesti. Manjši skupini aktivistov je kljub strogim varnostnim ukrepom na Trgu nebeškega miru v središču Pekinga uspelo na miren način opozoriti na pravice Tibeta. Po besedah izvršnega direktorja skupine Študenti za svoboden Tibet Lhadon Thetonga so se protestniki ovili v tibetanske zastave in legli na tla.

Kot je pojasnil član omenjene skupine, ki ima sedež v New Yorku, John Hocevar, so protestniki vzklikali "Svoboden Tibet", nakar so jih odpeljali varnostniki v civilu.

V Hongkongu, ki v okviru iger gosti tekmovanje v konjeništvu, pa je neka študentka med tekmovanjem skušala neuspešno razviti tibetansko zastavo, saj so ji to namero preprečili varnostniki in jo odstranili s prizorišča.

O protibetanskih protestih danes poročajo tudi iz Tokia. Tam se je zbralo okoli 500 protestnikov, ki so izražali bojazen, da bi blišč olimpijskih iger utegnil zasenčiti zatiranje v Tibetu. "Prosimo, ne pozabite na vprašanje Tibeta," je povedala Obara Kalden, ena od udeležencev protestov v tokijskem mestnem parku.

Organizacija za varstvo človekovih pravic Human Rights Defenders je medtem sporočila, da je dan pred odprtjem iger izginila soproga znanega kitajskega oporečnika Hu Jie, ki trenutno prestaja triinpolletno zaporno kazen. Zeng Jinyan, ki ni več dosegljiva, naj bi policisti odpeljali v pripor.