Poleti 2009 bo namreč avstrijski Verbund APG končal gradnjo 95 kilometrov dolgega daljnovoda med Gradiščanskim in Kainachtalom na avstrijskem Štajerskem, s čimer bodo severni sosedi končali načrtovano 380-kilovoltno zanko. V Elesu tako že prihodnje leto pričakujejo povečan pritisk presežkov električne energije iz poljskih in čeških elektrarn ter nemških vetrnih polj, ki jih bo po njihovem mnenju "zelo težko obvladovati".

"Priključitev nove povezave s severa do Kainachtala v Avstriji, ki je s 400-kilovoltnim daljnovodom povezan z Mariborom, bo lahko preobremenila obstoječa daljnovoda Podlog-Beričevo in Beričevo-Divača, posledično pa tudi povezave z Italijo," opozarja prof. dr. Ferdinand Gubina z ljubljanske fakultete za elektrotehniko. "Tržne pogodbe so že privedle do velikih obremenitev naših 400-kilovoltnih daljnovodov. Pri preobremenitvi daljnovoda deluje njegova zaščita in ga izklopi. To pa lahko za elektroenergetski sistem predstavlja veliko motnjo, ker se preobremenitev v trenutku preseli na preostale daljnovode, kar lahko povzroči njihov izpad in posledično razpad sistema ter električni mrk," je pojasnil Gubina.

V Elesu priznavajo, da so razlog za povečano nevarnost motenj v omrežju v prihodnjem letu kronične zamude pri postopkih za gradnjo daljnovodov. Že aprila je ministrstvo za okolje in prostor zavrglo vlogo Elesa za izdajo gradbenega dovoljenja za 400-kilovoltni daljnovod med Beričevim in Krškim, ki bi razbremenil za zdaj edino daljnovodno povezavo med zahodom in vzhodom Slovenije. V birokratskih mlinih sta za zdaj tudi preostala daljnovoda nacionalnega pomena. Medtem ko naj bi ministrstvo za okolje in Eles državni prostorski načrt za povezavo z Madžarsko (Cirkovce-Pince) javno razgrnila še letos, pa za daljnovod Okroglo-Videm (Italija) ministrstvo za gospodarstvo, ki ga vodi Andrej Vizjak, po dostopnih podatkih še ni izdalo energetskega dovoljenja.

Kaj lahko torej stori Eles? "Po vklopu novega avstrijskega daljnovoda bo imel zelo malo vzvodov za obvladovanje položaja, zato lahko pričakujemo občasne motnje v oskrbi. Preobremenitve bi lahko omilila le gradnja daljnovodov Krško-Beričevo in Okroglo-Videm, ki pa se nista še niti začela graditi. V pomoč bi lahko bil prečni transformator v Divači, s katerim se lahko do določene mere omejuje moč na vodu," odgovarja Gubina. Siemens bo sicer Elesu omenjeni transformator, za katerega je podjetje, ki ga vodi Vitoslav Türk, plačalo 44 milijonov evrov (od tega skoraj vse s predujmom), dobavil čez približno tri leta.

Ob tem, ko se zatika pri zapletenih in dolgotrajnih upravnih postopkih, velja poudariti, da ima Eles na voljo več kot dovolj denarja za gradnjo. To javno podjetje je namreč v zadnjih dveh letih skupaj pridelalo več kot 50 milijonov čistega dobička, resolucija o nacionalnih razvojnih projektih pa stroške modernizacije slovenskega električnega omrežja do leta 2012 ocenjuje na 103 milijone evrov.