Nekateri so se sicer bali, da Messi ne bo mogel igrati, potem ko je Arbitražno sodišče za šport (CAS) prižgalo zeleno luč Barceloni, da svojega zvezdnika pokliče nazaj domov. CAS je odločil, da klubi niso dolžni spustiti svojih nogometašev na olimpijske igre, saj slednjih ni v uradnem sporedu FIFA. Toda odločitev je prišla tako pozno, da bi klubi brez dvoma strli številna srca olimpijskega nastopa željnih nogometašev, če bi jim dan pred začetkom prepovedali nastop v Pekingu. Za zdaj Messi, Diego, Rafinha in drugi ostajajo na Kitajskem, iz vodstva Barcelone pa so že sporočili, da svojega čudežnega dečka ne bodo odpoklicali. "Sam je izrazil željo, da bi ostal na olimpijskih igrah in to bomo spoštovali. Ne mislimo mu uničiti sanj, prav tako pa smo prepričani, da bo z dobrimi igrami hkrati vrgel lepo luč tudi na naš klub," so sporočili iz Barcelone, ki je včeraj v prijateljski tekmi v Združenih državah Amerike kar s 6:2 premagala tamkajšnji klub New York Red Bulls.

Medtem ko je Messi zablestel že v prvem krogu, to za njegovega nekdanjega klubskega soigralca Ronaldinha zagotovo ne velja. Novi član AC Milana, ki je nosil kapetanski trak Brazilije, je bil namreč vse preveč zarjavel, prav tako pa se nikakor ni znašel ob čvrstih in na trenutke tudi grobih branilcih Belgije. Ti so se s takšnim slogom igre dobro upirali brazilskim zvezdnikom, a na koncu vendarle klonili. Edini zadetek je dosegel Hernanes, medtem ko je Belgija tekmo končala kar z dvema izključenima nogometašema. Marouane Fellaini je rdeči karton sicer prejel predvsem zaradi "slepote" sodnika, nekateri pa so že namignili, da je preprosto moral pod prho, da bodo Belgijci v drugem krogu oslabljeni, saj bodo igrali proti gostiteljem Kitajcem.

Najvišjo zmago prvega kroga je dosegla Italija, ki je s 3:0 iz hlač stresla Honduras, na tekmi pa je pravico delil slovenski sodnik Damir Skomina. Primorec je kar trikrat pokazal na belo točko - Italijani, ki jih vodi nekdanji golgeter Pierluigi Casiraghi, so obe enajstmetrovki spremenili v zadetek, Honduras pa je svojo zapravil in zasluženo visoko izgubil.