Tenis je med najpriljubljenejšimi športi in ni čudno, da se je Ana na poti do hrane morala še večkrat zaustaviti. "Kako je šele bilo, ko je v restavracijo stopil Roger Federer. Pol ure je potreboval do prvega grižljaja, tako so ga oblegali in se z njim slikali," se je spomnil zdravnik slovenske reprezentance dr. Rudi Čajavec med hrustanjem pekinške račke.

Na povabilo vodstva slovenske olimpijske delegacije se je del slovenske novinarske odprave v Pekingu včeraj udeležil večerje v olimpijski vasi. Športniki in vodstva reprezentanc v samopostrežni menzi, kjer je prostora za kar 5000 ljudi, izbirajo med številnimi jedmi, specialitetami z vseh petih celin. Hrana je okusna, o čemer sta se prepričala tudi Dnevnikova poročevalca. Za dolgimi mizami sedijo mladi ljudje vseh višin, spolov, nacionalnosti, ras... Naval je predvsem na teniške igralce, atlete in košarkarje. Nemalo smo bili presenečeni, ko so v restavracijo stopili člani ameriškega košarkarskega Dream Teama, ki so sicer bivanje v Pekingu začeli v dragem hotelu in ne v olimpijski vasi.

Mednarodni olimpijski komite in organizatorji so ameriškim košarkarjem ter Federerju ukazali, da se morajo pridružiti ostalim športnikom. Hotelske rezervacije so jim stornirali in jih poslali v olimpijsko vas. Tako za eno mizo sedijo milijonarji iz NBA in revni tekači iz Sudana ali boksarji iz Uzbekistana. Chris Bosh, Jason Kidd, Dwayne Wade, Carmelo Anthony in nekateri njuni soigralci, ki smo jih včeraj med žvečenjem ravno prav kuhanih svedrčkov, politih z napolitansko omako, ujeli s pogledom, medtem ko smo pikali vilico v svežo ledenko, namočeno v balzamični kis, so se tudi med "navadno rajo" zabavali, pozirali pred objektivi ostalih športnikov, potem pa se ležerno odmajali h pultu, kjer so stregli ameriško hitro hrano z velikim M. Domača hrana je pač domača, ne glede na debelino denarnice.