Gre za elektronska sistema za trgovanje z izpusti, pri čemer prvi deluje na ravni ZN, drugi pa na ravni EU.

Mednarodni register ITL med drugim beleži "dobropise" za izpuste, ki jih v skladu s Kjotskim protokolom lahko pridobijo podjetja v razvitih državah, ki podpirajo projekte za zmanjšanje izpustov v državah v razvoju.

Evropski register CITL pa deluje v okviru evropske sheme trgovanja z izpusti toplogrednih plinov (ETS) in beleži količino dovolilnic za izpuste evropskih podjetij. Podjetja, ki proizvedejo večje količine ogljikovega dioksida od dovoljenih lahko kupijo dovolilnice za presežke od podjetij z manj izpusti.

Čeprav ETS formalno priznava možnost dobropisov evropskim podjetjem, ki sponzorirajo projekte za zmanjšanje izpustov zunaj EU, pa tega doslej ni bilo možno dejansko izvajati, saj evropski sistem ni bil povezan z mednarodnim.

Po navedbah Evropske komisije bosta sistema povezana najkasneje decembra letos, saj so bila testiranja uspešno končana. "S tem je odprta pot k prenosu dobropisov iz mednarodnega mehanizma za čisti razvoj v sistem EU," je pojasnil evropski komisar za okolje Stavros Dimas, ki je prepričan, da bo to še okrepilo vodilno vlogo EU v boju proti podnebnim spremembam.