Raziskovanje starega mehanizma je bil precejšen izziv, ker je krhek in še vedno prekrit z umazanijo, čeprav so ga potapljači v potopljeni rimski trgovski ladji iz prvega stoletja pred našim štetjem odkrili že leta 1901. Znanstveniki so dolgo preučevali napravo, ki spominja na urni mehanizem ter kaže datum, lego Sonca in Lune, lunine mene, devetnajstletni koledar in zvezdne pojave v 223-mesečnem obdobju. Zadnje odkritje napisov na njej, ki so jih odkrili z novimi tehnologijami skeniranja in računalniške obdelave, navaja k temu, da je bila več kot le pripomoček za astronomske izračune.

"Ne gre zgolj za znanstveni instrument," je povedal Alexander Jones, znanstveni zgodovinar z Univerze New York, soavtor študije o napravi, "temveč predstavlja povezavo med vesoljskim in človeškim časom." Prvi namig, ki je nakazoval povezavo s starodavnimi grškimi igrami, je bila najdba besede nemea poleg majhne številčnice na mehanizmu. Gre za nemejske igre, ene glavnih iger v olimpijskem ciklusu. Kasneje so strokovnjaki odkrili še besede isthmia za igre v Korintu, pythia za igre v Delfih in olympia za olimpijske igre.

Dešifrirali so tudi imena mesecev na koledarju devetnajstletnega lunarnega ciklusa, ki morebiti dokazujejo izvor mehanizma. Šlo naj bi bolj za regionalni koledar nekaterih grških mest, kot je Korint, in ne za koledar, ki bi ga uporabljali astronomi. To bi lahko bila povezava s slavnim grškim izumiteljem in matematikom Arhimedom, ki je živel v korintski koloniji Sirakuze na Siciliji okoli sto let prej tem, ko je bil mehanizem narejen. Mogoče je, da so Arhimedovi študentje povzeli zamisel svojega učitelja, navaja Jones. Dodaja, da mehanizem vsebuje astronomsko znanje, ki je postalo dostopno šele po Arhimedovi smrti leta 212 pred našim štetjem, kar pomeni, da ga izumitelj ni izdelal sam. Naprava pa še ni izdala vseh svojih skrivnosti. Znanstveniki še vedno raziskujejo številčnico, ki napoveduje lunine in sončne mrke, a se ne ujemajo z znanimi datumi le-teh.