Uničujoč gozdni požar v provinci Antalya na jugu Turčije je po najnovejšem poročanju lokalnih medijev zajel že 10.000 hektarjev zemlje. Območje v dolžini 20 kilometrov in širini 15 kilometrov je povsem opustošeno.

Uničenih je na desetine hiš, hlevov in rastlinjakov, o morebitnih človeških žrtvah pa ne poročajo. Prebivalci nekaterih vasi so morali zapustiti svoje domove in se zateči v zasilna zatočišča, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Požar je izbruhnil v četrtek v okrožju Manavgat, zaradi močnega vetra, gostega dima in v veliki meri nedostopnega terena pa ga je zelo težko pogasiti, pa čeprav v gašenju sodelujejo letala in helikopterji z vseh koncev države.

Turisti za sedaj še varni

Požar divja v goratem zaledju Antalye, zato ne ogroža turistov na obali. Ognjeni zublji so se sicer nevarno približali antičnemu gledališču Aspendos, vendar pa so se nekaj kilometrov pred njim ustavili, zato se turistični ogledi nemoteno nadaljujejo.

Na grškem otoku Zakintos so morali prebivalci manjše vasi v zalivu Laganas začasno zapustiti svoje domove. "Vso noč smo se borili, da bi rešili vas," je davi povedal predstavnik lokalne gasilske enote.