Knjiga, ki je leta 2004 izšla pri založbi Franc-Franc v Murski Soboti, je delo pesnikov Ferija Lainščka in Dušana Šarotarja, fotografa Jožeta Suhadolnika ter oblikovalcev Mihe Groblerja in Mateja Korena. Priložena ji je zgoščenka s skladbami, za katera je besedila napisal Feri Lainšček, glasbo Marko Grobler, izvajajo pa jih glasbena skupina Občutek za veter in pevka Moira.

Knjiga je svojevrstna duhovna monografija Prekmurja, obenem pa del širšega umetniškega projekta. Leta 2007 sta se v projekt vključila kipar Tomaž Kolarič in režiserka Maja Weiss. Tomaž Kolarič je pripravil idejno zasnovo in izdelal prototip Panonskega ušesa.

Lainšček in Šarotar sta namreč v Čepincih kupila del hriba in nanjo postavila Kolaričev prototip, umetniški objekt - avdio postajo, ki bo omogočala prenos zvokov z lokacije v telefonsko omrežje in v spletno medmrežje. Povedano drugače - kdorkoli bo poklical posebno številko, bo lahko poslušal panonski veter.

Panonsko uho je nekakšen prisluškovalec vetru, katerega instalacija bo omogočila prenos naravnih šumov iz lokacije v Čepincih. Lainšček je povedal, da ju je s Šarotarjem ob tem projektu združilo prepričanje, da "ljudje z ravnice" zares obstajajo in da so "stepski sentimenti" njihova dovolj prepoznavna posebnost.

Prva klapa filma je padla avgusta lani z namenom, da pričarajo Prekmurje skozi vse letne čase, snemanje pa so sklenili marca v Čepincih na Goričkem. Po besedah producentke Ide Weiss je namen poetičnega dokumentarca prikazati ta del Slovenije skozi poezijo Ferija Lainščka in Dušana Šarotarja.

Producent filma je Bela film iz Ljubljane, koproducent pa RTV Slovenija. Kot direktor fotografije se predstavlja Bojan Kastelic, finančno pa je 50-minutni TV-film omogočilo ministrstvo za kulturo. Film bodo predvajali še v Metliki (7. avgust) in Medani (30. avgust), na TV Slovenija pa 19. avgusta, je sporočila producentka.