Stanovanjska hiša oziroma blok Gradaška, delo arhitekturnega biroja SVA, je bila dokončana leta 2006. Nahaja se v Trnovem med nizkimi starejšimi stavbami. S sodobno obliko izstopa iz okolice, a ne deluje moteče. Ima dvanajst velikih luksuznih stanovanj in vsako obsega več nadstropij. Osrednji bivalni del pri vseh enotah obsega 1,5 ali 2 nadstropji. Stanovanja tvorijo celoto, t.i. "tridimenzionalni tetris", kot hišo predstavlja Urbana Slovenija.

Tekmovanje za nagrado Prix de Barcelona bo del Svetovnega arhitekturnega festivala, ki bo v Barceloni potekal med 22. in 24. oktobrom. Arhitekti, uvrščeni v predizbor, se bodo za zmago v svoji kategoriji s predstavitvijo v živo spopadli pred žirijo in obiskovalci. Zmagovalci v kategorijah bodo na koncu tekmovali pred super-žirijo za glavno nagrado Prix de Barcelona.

Prispeli in nagrajeni predlogi bodo v okviru festivala razstavljeni v galeriji, oblikovani v sistemu Cerdajeve barcelonske mreže. Festival bo postregel s številnimi spremljevalnimi dogodki; od razstav, študentskega natečaja in študijskih ekskurzij do družabnih srečanj.

V predizbor se je v 17 kategorijah uvrstilo skupno 224 projektov. Za nagrado se bodo potegovali arhitekti z vseh celin, med katerimi bodo številne zvezde, pa tudi arhitekti iz azijskih držav, Južne Amerike in Afrike, ki so svetovni javnosti malo znani.

Poleg zgoraj naštetih so na seznamu tudi imena, kot so Zaha Hadid, Foster & Partners, Rural Studio, Odile Decq, Diller Scofidio, Steven Holl, SNOEHETTA, Coop Himmelb(l)au, Dominique Perrault, UNStudio, pa tudi HOK International, ki načrtuje Ljubljansko Emoniko, navaja Trajekt na svoji spletni strani.

Zanimanje za sodelovanje v Barceloni je med slovenskimi arhitekti očitno majhno, saj so se poleg SVA za nagrado prijavili le še Groleger arhitekti z razvpito vilo pod grajskim gričem v Ljubljani, piše Trajekt in dodaja, da se je na primer iz sosednje Hrvaške za predizbor potegovalo devet projektov sedmih arhitekturnih pisarn, v Barcelono pa odhajajo 3LHD s športno dvorano v Balah in Randić Turato z romarskim središčem in večnamensko dvorano na Trsatu.