"S presenečenjem ugotavljamo, da je več kot 80 odstotkov danes predstavljenega programa KDS prepisanega iz osnutka programa Nove Slovenije 2008-2012, ki je bil sprejet konec marca letošnjega leta. Na programski konferenci je sodeloval tudi Marko Štrovs, ki je očitno trdo delo Nove Slovenije pripisal KDS," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Ob tem so v NSi poudarili, da je njihov nekdanji član in eden od ustanoviteljev KDS Štrovs začel opozarjati na položaj NSi šele po tem, ko je "po lastni nerodnosti" izgubil položaj državnega sekretarja. Po neuspelem zbiranju podpisov za izredni kongres NSi in prav tako neuspešni pobudi zbiranja podpisov za ustanovitev nove stranke pa se je Štrovs "odločil za nakup izvenparlamentarne stranke" Kresnica, ki po navedbah NSi "nikoli ni bila prepoznana kot nosilka krščansko demokratskih vrednot".

V sporočilu za javnost navajajo še, da so šele po preverjanjih ugotovili, da je Štrovs bil član komunistične partije. To jih je, kot so zapisali, osupnilo, "saj se je Štrovsu kot nekdanjemu članu partije uspelo infiltrirati na visoke položaje znotraj Nove Slovenije", s tem pa je kršil tudi strankin statut. "Samo ugibamo lahko, zakaj ali zaradi katerih navodil je Marko Štrovs pri podpisu pristopne izjave NSi zamolčal ta del svoje zgodovine," dodajajo.

V NSi poleg tega opozarjajo, da so v vodstvu nove stranke posamezniki, ki "že dlje časa delujejo proti Novi Sloveniji".

"Kdorkoli bi želel ljudsko-krščanskemu gibanju dobro, bi z notranjim dialogom ubral drugačne metode in načine, kot jih je ubral Marko Štrovs in druščina," so še zapisali v NSi, kjer ocenjujejo, da gre "za še en poskus oslabitve in destabilizacije Nove Slovenije in s tem oslabitev slovenske desne sredine pred volitvami".