"Pričakovanja so seveda visoka," pravi Marija Šestak. "Če pogledamo naše najboljše rezultate, nas je v tridesetih centimetrih nagnetenih šest skakalk. Vse bo torej odvisno od dnevne forme in od trenutnega razpoloženja. Že v kvalifikacijah bo naporno, a verjamem, da bom dolžino, ki jo bodo določili, suvereno preskočila. V finalu pa..."

Pred dnevi jo je pestila poškodba, a se ji je obraz kmalu razvedril: "Bila sem na pregledu pri dr. Rastu Stoku. Rekel mi je, da je bolečina v nogi le posledica krča in da bo kmalu vse v redu." Na olimpijskih igrah se ne boji, da bi podlegla vzdušju in pomembnosti tekmovanja. "Res gre za poseben rang tekme, a je to treba v glavi izbrisati. Osredotočila se bom le nase in na svoje skoke. Nič me ne bo iztirilo. Če bom skočila okrog 15 metrov, bom zelo zadovoljna ne glede na uvrstitev."

Pa bo utegnila v Pekingu kako uro izkoristiti za ogled znamenitosti? "Ne vem. V olimpijsko vas pridem 12. avgusta, tri dni pozneje imam tekmo, 19. avgusta se vračam. Po nastopu bom seveda skušala najti kak prost trenutek tudi za razvedrilo po mestu. In upam, da bom zaradi rezultata v troskoku tako dobre volje, da bo pohajkovanje še prijetnejše."

Kot Marija Martinović se je rodila aprila 1979 v Srbiji. Komaj 40 dni stara je za dve leti in pol z družino odpotovala v Philadelphio, kje je bil njen oče nogometni trener. Potem so se za poldrugo leto preselili še v Montreal, dokler se niso vrnili v Kragujevac. Gimnazijo je obiskovala v Beogradu. Njeno najtežje obdobje v življenju je bilo sredi devetdesetih let, ko je bila Srbija zaradi gospodarskih sankcij v zelo slabem položaju. Težave s preskrbo hrane, gorivom in inflacijo se je poznalo tudi pri kvaliteti življenja družine Martinović. "Zame je bila kriza tudi leta 2005, ko so mi po poškodbi v Srbiji ukinili vse štipendije in dodatke, ki sem jih dobivala. Mama je imela zgolj 200 evrov plače. Zato sem prodala sprinterice, da sem lahko plačala vizo za Slovenijo in obisk Matije."

In koliko kolajn pričakuje Marija Šestak na olimpijskih igrah v slovenski malhi? "Domov prinesemo štiri kolajne. Bom tvegala in napovedala: Primož Kozmus, Sara Isakovič, veslači, Mitja Petkovšek, pa še kdo iz atletike poleg Kozmusa... Ups, saj to je že pet kolajn. No, potem ji bomo prinesli pet."