Na bovškem letališču je bilo v soboto vse pripravljeno za premiero filma Princ Kaspijan, za katerega so najbolj spektakularne prizore pred letom posneli prav ob Soči, a jo je organizatorjem zagodlo vreme. Kljub rahlemu dežju sta zbrane, med katerim so bili tudi nekateri poslanci ter predsednik vlade Janez Janša s spremljevalko Urško Bačovnik, nagovorila dva izmed glavnih igralcev 250 milijonov dolarjev vrednega filma Anna Popplewell in William Moseley.

Organizatorji so tudi začeli s premiero filma, sicer v nemščino sinhronizirano verzijo s slovenskimi podnapisi, a so predvajanje po nekaj minutah zaradi dežja prekinili in odpovedali. Direktor družbe Cenex, slovenskega distributerja Disneyevega filma, Janko Čretnik je slovenskim povabljenim gostom in nagrajencem zagotovil, da si bodo Princa Kaspijana, ki na naša platna prihaja sredi prihodnjega tedna, lahko brezplačno ogledali v slovenskih kinodvoranah, tako da pretiranega nezadovoljstva ni bilo.

Na premieri zbranih 1500 ljudi

"Premiera je vseeno uspela. Odziv je bil zelo dober, saj se je po moji oceni na premieri zbralo 1500 ljudi. Negodovanja ob dežju ni bilo, nenazadnje so tudi snemanje lani večkrat prekinili zaradi vremena. Mislim, da je bil namen dosežen," je povedal bovški župan Danijel Krivec. Med drugim je omenil zelo dobro sodelovanje med snemalno ekipo in lokalno skupnostjo.

Prav sodelovanje z domačini, zaradi katerega so se filmarji počutili dobrodošlo, sta pred premiero izpostavila tudi Popplewellova in Moseley. Oba sta tako navdušena nad bovško naravo, da bi si tu, kot sta dejala, želela preživeti katere izmed počitnic. Moseley je Bovec, kjer je lani med snemanjem preživel dobrega pol meseca, označil kot eno najlepših lokacij, kjer je delal, oziroma "najbližje, kar lahko prideš Narniji", Popplewellova pa ji je pripisala pridevnik magična.

Oba igralca, ki sta ob tem podelila kar nekaj avtogramov, se z lanskega snemanja spomnita spremenljivega vremena, saj jim je Bovško ponudilo sonce in nevihte ter sneg na vrhovih gora v ozadju. Najstnica Popplewellova v Princu Kaspijanu upodablja previdno in praktično Suzano, 21-letni Moseley pa v filmu igra Petra, najstarejšega med otroci, ki rešujejo Narnijo. Slednji je za fizično naporno vlogo moral skozi večmesečne priprave, med drugim "kikboksing" v New Yorku, je pojasnil.

Popplewellova je nad filmom navdušena; ogledala si ga je že petkrat

Snemalne dneve v Bovcu, pa tudi na sploh, sta opisala kot rutino, ki pa jo je med drugim razbilo dejstvo, da so si v Sloveniji pri snemanju pomagali tudi z manjšim ročno vodenim helikopterjem, da so liki gledali v pravo smer, potem ko so bili dodani še posebni učinki. Popplewellova je nad filmom navdušena, saj si ga je od maja, ko je začel pot v ameriških kinematografih, ogledala že petkrat.

Film Princ Kaspijan, ki je z 250 milijoni dolarjev produkcijskih stroškov največji lanski projekt studiev Walt Disney in Walden Media. S prvim delom Zgodb iz Narnij so samo v kinodvoranah zaslužili 745 milijonov dolarjev, takšen izkupiček pa pričakujejo tudi od drugega dela, je za STA povedal predstavnik Wald Disneya Tony Chambers. V ZDA je film doslej prinesel okoli 150 milijonov dolarjev, izkupiček v Evropi, kjer še ni prišel na vse trge, pa presegel 100 milijonov dolarjev. V Cenexu pričakujejo, da bo tudi v Sloveniji drugi del presegel prvega, ki si ga je ogledalo preko 41.500 gledalcev, je povedala vodja marketinga Maja Rozman.

V Bovcu posnet dramatični vrhunec filma

Od dejstva, da ima dve uri in 17 minut dolga Disneyeva uspešnica tudi več kot deset minut pomembnega slovenskega pridiha, saj je v Bovcu posnet dramatični vrhunec filma - beg konjenikov in vojščakov preko lesenega mostu ter njegovo spektakularno uničenje - si veliko obetajo tudi na Bovškem. Želijo pridobiti kopijo filma Princ Kapsijan, ki bi ga skupaj z ogledom lokacij snemanja, nekakšnim Narnijskim parkom, ki ga načrtujejo, in razstavo o snemanju, ponudili obiskovalcem, je povedal Krivec.

Posebno promocijo bo po njegovih besedah predstavljala tudi izdaja Princa Kapsijana na DVD-ju, saj bo originalnemu filmu dodan tudi "film o filmu", v katerem je kar 22 minut posvečeno Bovcu. "Take reklame si sicer preprosto ne moremo plačati," je poudaril.

Filmarji medtem v Mehiki že snemajo nadaljevanje Zgodb iz Narnije. Tretji del, ki bo nosil naslov Potovanje potepuške zarje, bo v kinodvorane prišel leta 2010, v njem pa likov, ki ju upodabljata Popplewellova in Moseley ne bo, sta napovedala v Bovcu.